Linkovi

Postignut kompromis oko američke zastave na ZOI (7/2/02) - 2002-02-07


Međunarodni olimpijski odbor i organizatori olimpijskih igara u Sjedinjenim Državama postigli su kompromisni plan o odavanju počasti žrtvama terorističkih napada od 11. rujna na sutrašnjem svečanom otvorenju Zimskih olimpijskih igara. Oštećena američka zastava koja je pronađena među ruševinama Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku bit će podignuta dok će se izvoditi američka himna.

Nakon dugotrajnog sastanka, članovi Međunarodnog olimpijskog odbora, Američkog olimpijskog odbora i organizatori igara u Salt Lake Cityju postigli su kompromisni sporazum o ulozi američke zastave pronađene u ruševinama Svjetskog trgovinskog centra. Prvobitno je bilo predloženo da šest članova američke delegacije unese zastavu na Rice-Eccles Stadion u sutra navečer. Međunarodni olimpijski odbor je priopćio da nije želio promijeniti protokol svečanosti zato što bi to moglo dovesti do toga da svaka zemlja, koja bude domaćin olimpijskih igara, traži posebu svečanost. Drugi prijedlog je bio da zastava bude podignuta tijekom izvođenja američke himne.

Na kraju, postignut je sporazum prema kojem će izaslanstvo sportaša i članova newyorške policije i vatrogasaca unjeti zastavu na stadion tijekom svečanosti. Zatim će zastava biti podignuta na stup uz pratnju američke himne. Čelnik Organizacijskog odbora igara u Salt Lake Cityju kaže da su nesporazumi između raznih odbora doveli do nerazumijevanja i, na kraju, do togkompromisnog plana.

"Ovo je vrlo drugačije podizanje zastave, zato što je čitav svijet ujedinjen s našom zemljom i protiv stravičnih djela, koja su dovela do ove tragedije. Dakle, mislili smo da je postojao nesporazum tamo gdje ga u stvari nije ni bilo. Proveli smo dosta vremena razgovarajući, i pokušavali smo pronaći najbolji način na koji predstaviti ovu zastavu na ukusan, uzvišen i svečan način. Donesen je zaključak s kojim su se sve tri strane složile."

Glavni direktor Međunarodnog olimpijskog odbora Francois Carrard je rekao da njegova organizacija nikada nije imala namjeru odbaciti priznanje žrtvama. Ono što je Međunarodni olimpijski odbor želio je osigurati jest da to bude najbolji i najprigodniji način prisjećanja na žrtve od 11. rujna.

"Mi se nismo htjeli miješati iz poštovanja. Čekali smo da vidimo koji će scenarij biti dogovoren. Onda je došlo vrijeme da sjednemo za stol i dogovorimo detalje. Mi smo u potupunosti sigurni da je rješenje do kojeg smo došli najbolji način da se oda počast žrtvama i junacima 11. rujna."

Kada je zastava pronađena u ruševinama Svjetskog trgovinskog centra, na njoj je nedostajalo dvanaest zvijezda, od 50 koliko je američkih saveznih država. Ona se već ranije vijorila na dva velika sportska događaja u Sjedinjenim Državama: na završnici doigravanja bejzbola na Yankee stadionu i na superbowlu američkog profesionalnog nogometa. Međutim, Mitt Romney kaže da ne zna hoće li se zastava vijoriti na stadionu Rice-Eccles tijekom cijelog trajanja Olimpijskih igara jer je u vrlo krhkom stanju.

XS
SM
MD
LG