Linkovi

Filmske greške pod oštrim očima kućnih kritičara (6/2/02) - 2002-02-06


Filmski stvaraoci ubuduće će morati više paziti da im ne promiču greške u njihovim proizvodima. Naime, nova kućna elektronika stvorila je i potpuno novu vrstu kritičara – one koji iz udobnosti svog kauča njihove filmove raščlanjuju kadar po kadar, a, potom, svoja opažanja dijeli s tisućama istomišljenika preko Interneta.

DVD playeri omogućili su, u još većoj mjeri od klasičnog videa, zamrzavanje kadrova, njihovo povećavanje, i beskonačno ponavljanje, dok svaka, i najmanja, greška ne bude dobro pregledana, a onda izvrgnuta ruglu na web sajtovima brojnih ljubitelja filma.

Recimo, film "Gladijator" dobio je pet Oskara, ali da je postojala kategorija Oskara za greške, tvrde takvi kućni kritičari, i u njoj bi bio vrlo jaki kandidat. Prema ljubitelju filmova i "oku sokolovom" za greške, Billu Givensu i njegovim istomišljenicima, koji svoje komentare objavljuju na njegovom web sajtu, "Gladijator" ima više od stotinu "bisera". Onaj koji izaziva najviše poruge krije se u sceni utrke bojnih kola – gledateljima se, naime, pruža kratak, ali upečatljiv pogled na dio kola koji definitivno nije postojao u doba Starog Rima – plinsku bocu! Kada se jedna od bojnih kola prevrnu, s njihove doljnje strane vidi se plinska boca, čiji je mlaz upravo dao impuls za prevrtanje kočije.

Takve greške u vremenskoj skali, odnosno uočavanje predmeta ili razgovor o stvarima koji nisu mogle postojati u vrijeme zbivanja radnje u filmu, upravo se najčešće potkradaju filmskim stvaraocima. I film "Titanic", dobitnik 12 Oskara, imao je svoje "biserne" trenutke. U jednoj sceni Leonardo DiCaprio upozorava Kate Winslet da je voda oko Titanica vrlo hladna, a što on zna iz dana kada je pecao kroz led na jezeru Wisota, u Wisconsinu. Problem leži u tome što je Titanic potonuo 1912, a jezero Wisota je umjetno jezero, napravljeno tek 1917!

Druga vrsta tipičnih grešaka, koje se potkradaju autorima filmova, su prekidi kontinuiteta između scena, odnosno nekonzistentnost scene iz kadra u kadar. Recimo, Kate Winslet, u jednoj sceni "Titanica", ima šiške na čelu. Zatim, u idućem kadru iste scene, kosa joj začešljana prema natrag, da bi u narednom kadru opet imala šiške.

Takvu si je grešku priuštio čak i Steven Spielberg u "Spašavanju redova Ryana". Vod od osam ljudi kreće u akciju, i, za kratko vrijeme vodi borbu u kojoj jedan vojnik pogiba, što, dakle, ostavlja sedam vojnika u vodu. No, minutu kasnije, vod polako prelazi neku livadu i, gle čuda, sva osmorica su na broju.

Ponekad se takve greške događaju kada se film krati i izbacuju se dijelovi dijaloga. Recimo, u filmu "Pretty Woman", Julia Roberts počinje svoj doručak s Richardom Gereom grizući u kroasan, koji drži u ruci. No, odjednom, u slijedećem kadru, od kroasana ni traga ni glasa, nego se pred njom, na tanjuru, nalazi palačinka! Očito, kaže nam naš stručnjak za filmske greške, Bill Givens, izrezan je dijalog u kojemu ona mijenja svoju narudžbu. Bill Givens dodaje da je o toj greški jednom pitao redatelja filma "Pretty Woman", Garryja Marshalla. Ovaj mu je ne trepnuvši odgovorio: "Savršenstvo kontinuiteta je stvar koja zanima samo filozofe i one koji nemaju ništa pametnije za raditi."

Billu Givensu je ipak i do danas najdraži biser iz filma Alfreda Hitchcocka, "Sjever-sjeverozapad", iz scene u kojoj Eva Marie Saint treba pucati u Caryja Granta. U pozadini te scene nalazi se jedan dječačić, koji, upravo prije nego što će ona pritisnuti obarač, stavi prste u uši! On, naime, zna točno što će se dogoditi i spreman je da ga prasak ne zagluši.

Neki kućni kritičari filmskih grešaka ipak pretjeravaju i traže, kako priznaje Bill Givens, "dlaku u jajetu". Tako jedan gledatelj na njegovom web sajtu upozorava da se u filmu "Ples s vukovima" jede jabuka sorte "Crveni delicious", koja je stvorena križanjem tek znatno kasnije od vremena radnje filma.

XS
SM
MD
LG