Linkovi

Peti osumnjičeni terorist identificiran (4/2/02) - 2002-02-06


Sjedinjene Države doznale su identitet svih pet osumnjičenih članova al-Qaide, koji na video-trakama otkrivenim u Afganistanu, upućuju gledateljima poruke o mučeništvu.

Peti muškarac, čiji je identitet u početku bio nepoznat, trideset-šestogodišnji je kanadski državljanin Al Raud Bin Al Habib Bin Yousef Al-Jiddi. Al Jiddi je rođen u Tunisu. Identificiran je dijelom na temelju samoubilačkog pisma pronađenog u ruševinama doma Mohammada Atefa u Afganistanu. Atef, vojni vođa terorističke mreže Osame bin Ladena, ubijen je – kako je javljeno – u američkom zračnom udaru u studenome prošle godine.

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je video-snimke i fotografiije al-Jiddija i četvorice drugih osumnjičenih članova al-Qaide. To su Ramzi Binalshibh, Abd Al-Rahim Muhammad Said Ali Hasan i Khalid Ibn Muhammad Al-Juhani.

Binsalshibh, podrijetlom iz Jemena, bio je suradnik Mohameda Atte, jednog od otmičara-samoubojica koji su izvršili napade od 11. rujna i člana ćelije al-Qaide u Hamburgu.

Sjedinjene Države također tragaju za jednim Al-Jiddijevim suradnikom, koji je identificiran kao Faker Boussora. Boussora je također kanadski državljanin podrijetlom iz Tunisa. Moguće je da putuje s al-Jiddijem. Oba ova muškarca treba smatrati izuzetno opasnima. Fotografije petorice muškaraca s video-traka objavljene su na web stranicama Saveznog istražnog ureda FBI. Fotografije su izmijenjene da bi se vidjelo kako bi svaki od njih izgledao u zapadnjačkoj odjeći. Fotografije i drugi podaci o ovim osumnjičenim teroristima mogu se vidjeti na web adresi www.fbi.gov.

Fotografije ovih pojedinaca dijele se policijskim agencijama diljem svijeta. Ministar pravosuđa John Ashcroft kazao je da je međunarodna pomoć od kritične važnosti u pronalaženju ovih muškaraca.

Sjedinjene Države pozivaju svakoga tko je vidio Al Raufa Bin Al Habiba Bin Yousefa Al-Jiddija, Ramzija Binalshibha, Abd Al-Rahima, Muhammada Saida Ali Hasana i Khalida ibn Muhammad Al-Juhani da se obrate američkim ili vlastima drugih zemalja.

XS
SM
MD
LG