Linkovi

Priznanje Afganistana (4/2/02) - 2002-02-06


“Amerika i Afganistan sada su saveznici u borbi protiv terora. Bit ćemo partneri u obnovi te zemlje.” Ovo su riječi predsjednika Georgea Walkera Busha, koje je izgovorio u svojem govoru o stanju nacije, na dan kada je afganistanski crno-crveno-zeleni stijeg uzdignut nad glavnim gradom Afganistana po prvi puta od 1978.

Zahvaljujući koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama, Afganistan se oslobodio represivnog talibanskog režima i više ne pruža utočište terorističkoj mreži al-Qaida koju predvodi Osama bin Laden.

Tijekom posjeta Washingtonu, Hamid Karzai, predsjednik prijelazne afganistanske vlade, zahvalio je predsjedniku Bushu i američkom narodu na njihovoj pomoći u uklanjanju talibana i oslobađanju njegove zemlje. Gospodin Karzai je rekao: “Afganistanski narod svjestan je te pomoći.” Afganistan će, rekao je, “ponovno biti jak i na kraju će opet stati na svoje noge, kao zemlja koja će braniti svoje granice i neće dozvoliti teroristima da se vrate, uzrokuju probleme ili je ometaju.”

Gospodin Karzai je kazao da borba protiv terorizma mora biti apsolutna. Afganistanski je čelnik istaknuo da teroriste treba izgnati iz njihovih pećina i skrovišta. On je također ponovno obećao da će izručiti terorističkog čelnika Osamu bin Ladena i bivšeg talibanskog čelnika mulu Mohammada Omara kada budu pronađeni.

Sjedinjene Države odlučno podržavaju novu prijelaznu vladu u Afganistanu. Kako je rekao predsjednik Bush, “Danas, mirovne snage sa svih krajeva svijeta pomažu u poboljšanju sigurnosne situacije na ulicama Kabula.” Sjedinjene Države nastavit će blisko surađivati s ovim snagama i osiguravati podršku za njihovu misiju.

Amerika je predana izgradnji trajnog partnerstva s Afganistanom. Sjedinjene Države pomoći će novoj afganistanskoj vladi ostvariti sigurnost koja je temelj mira. Sjedinjene Države podržavat će programe obuke za nove policijske snage i pomoći u organiziranju afganistanske nacionalne vojske.

Sjedinjene Države također su odlučne preuzeti vodeću ulogu u obnovi Afganistana. Sjedinjene Države osiguravaju sredstva za otvaranje novih radnih mjesta i obnovu afganistanskog poljoprivrednog sektora, te zdravstva i obrazovanja u toj zemlji. Kako je rekao predsjednik Bush, Amerika “će nastaviti biti prijatelj afganistanskom narodu u svim budućim izazovima.”

XS
SM
MD
LG