Linkovi

Obrana Afganistana (6/2/02) - 2002-02-06


S novom, prijelaznom vladom, afganistanski narod ima razloga nadati se boljoj budućnosti, u kojoj neće biti terora, rata i neimaštine.

Opresivnoj vladavini talibana došao je kraj. Teroristi al-Qaide više se ne kreću Afganistanom slobodno. Rat protiv terorizma se nastavlja, i u Afganistanu i drugdje. No, međunarodna humanitarna pomoć pomaže afganistanskom narodu da živi u miru, koji zaslužuje.

Humanitarnu pomoć osiguravaju Sjedinjene Države i mnoge druge zemlje. Stvaraju se nova radna mjesta. Ponovno se otvaraju škole i bolnice. Kopnene veze sa susjednim zemljama ponovno su otvorene za trgovinu.

Među najvećim potrebama ove zemlje je sigurnost. Vojnici iz mnogih zemalja uključeni su u sastav Međunarodnih postrojbi za sigurnosnu pomoć, koje vrše ophodnje ulicama Kabula. Sjedinjene Države odlučne su i dalje reagirati na kratkoročne sigurnosne potrebe Afganistana. To uključuje i napore za uklanjanjem milijuna smrtonosnih mina, zaostalih nakon više od dva desetljeća sovjetsake okupacije, rata i bezvlađa.

Hamid Karzai, predsjednik afganistanske prijelazne vlade, sastao se u Washingtonu s predsjednikom Bushom. Gospodin Karzai je rekao da Afganistanu treba pomoć u izgradnji nacionalne vojske. On je isto tako obećao da će, uz pomoć Sjedinjenih Država i drugih zemalja, Afganistan "biti jak i na koncu se osoviti na vlastite noge. Bit će to zemlja koja će braniti svoje granice i neće dozvoliti teroristima da se u nju vrate."

Učinkovita afganistanska vojska pružit će zemlji sigurnost koja je, u osnovi, temelj mira.

XS
SM
MD
LG