Linkovi

Važan dio vojnog proračuna - specijalne postrojbe (5/2/02) - 2002-02-05


Prijedlog saveznog proračuna za 2003. godinu, koji je predsjednik Bush poslao Kongresu Sjedinjenih Država na razmatranje, predviđa veliko povećanje vojnih troškova. Koliko će se od toga stvarno i ostvariti, nakon vjerojatno žustre raspre o nacionalnim prioritetima na Capitol Hillu? – upitali smo Robina Dorfa, predstojnika Odjela za nacionalnu sigurnost na Ratnom koledžu američkih kopnenih snaga.

Velike zasluge za izdašnije financiranje oružanih snaga vjerojatno imaju spacijalne snage američke vojske, koje su u Afganistanu odnijele brzu pobjedu. Hoće li se specijalci sada naoružati još modernijim naoružanjem? Robin Dorf kaže da to uvelike ovisi o Kongresu Sjedinjenih Država. "Nema jamstava koja bi to garantirala. U svijetu politike, gdje se odlučuje o financiranju vojske, vrlo je važno da ste vidljivi, da djelujete pod reflektorima javnosti. Kada se radi o djelovanju specijalaca, priroda njihova posla je takva da su oni slabo vidljivi, tako da je teško pokazati političarima da su oni uspješni u obavljanju posla, te da im treba najbolje naoružanje" - kaže ovaj američki vojni stručnjak.

Što bi američkim specijalnim postrojbama od modernog naoružanja najviše trebalo? "To su sprave koje pomažu da djelujete u bilo kakvom okružju – noć, dan, lijepo ili ružno vrijeme, bilo što... Mnogo se raspravlja o efikasnosti najmodernijih sustava osobnog lociranja putem satelita, koji omogućuju svim sudionicima operacije stalni kontakt. Također, mnogo se raspravlja o minijaturizaciji naoružanja, odnosno većoj razornoj snazi mnogih tipova oružja. Nisam siguran da se o tome u Kongresu mnogo razmišlja" - smatra Robin Dorf.

Posljednjih mjeseci Amerika je postala posebno osjetljiva na opasnost biokemijskog rata. Hoće li specijalne snage u tom smislu dobiti neku novu opremu? "To će biti slučaj pogotovo na području detekcije. Raspravlja se o uvođenju uniformi koje bi bile potpuno otporne na kemijske elemente. Takve bi uniforme bile možda problem za specijalce, jer se oni moraju kretati iznimno brzo. Sumnjam međutim da takve nove uniforme trebaju biti baš vrhunac naših prioriteta."

Znači li to da je kopnena vojska, a posebno specijalne postrojbe, možda u opasnosti jer je moderna tehnologija može i ograničavati? "Sigurnost i druge pogodnosti koje donosi tehnologija često imaju svoju cijenu. Tehnička usavršenost zna u opasnost dovesti tradicionalne vojničke kvalitete – recimo ubojitost i pokretljivost. Zato se uvijek treba uspostaviti neka ravnoteža, ovisno što želite učiniti na konkretnom vojnom zadatku" - izjavio je Robin Dorf.

XS
SM
MD
LG