Linkovi

Pohvale i kritike predsjednikovog prijedloga proračuna za 2003. (5/2/02) - 2002-02-05


Američki dnevnici u svojim današnjim uvodnicima analiziraju prijedlog saveznog proračuna za 2003. godinu, koji je predsjednik George Bush jučer poslao Kongresu Sjedinjenih Država. Iako će se o njemu na Capitol Hillu pregovarati vjerojatno mjesecima, već je sada jasno – znatno će se povećati financiranje oružanih snaga i sigurnosnih agencija. Neki uvodnici hvale predsjednikove prijedloge, dok ih neki oštro kritiziraju.

Oružane snage dobile bi 48 milijardi dolara više nego ove godine, odnosno 13 i pol posto više – što je najveći skok u financiranju vojske u posljednjih 20 godina. To znači da bi Ministarstvo obrane imalo budžet od 379 milijardi dolara godišnje. Na troškove takozvane domovinske sigurnosti – što uključuje borbu protiv terorizma na domaćem planu – u 2003. potrošilo bi se nešto manje od 38 milijardi dolara.

Washington Post: Povratak proračunskog deficita

Uvodničar dnevnika Washington Post kritizira ovako postavljene prioritete ovim riječima: “ostali dio vlade funkcionirat će isključivo u okviru strogo postavljenih budžetskih ograničenja.”

“Nema sumnje da Kongres želi izdašno financiranje rata protiv terorizma. Rat košta, kao što košta i posve opravdana globalna nazočnost Sjedinjenih Država u inozemstvu, kojoj je svrha spriječiti izbijanje ratova te uspostava mira, kada do ratova dođe” – piše uvodničar washingtonskog dnevnika.

Međutim – nastavlja se u uvodniku – Kongres Sjedinjenih Država treba postaviti konkretna pitanja: je li pripadnicima oružanih snaga stvarno potrebno dati još jedno, prilično izdašno povećanje plaća? Zašto se više ne govori o uvođenju suvremenih, menadžerskih kriterija poslovanja u Pentagonu, kako bi se izbjegla dupliranja i nenamjensko trošenje?

Najsnažnija kritika odnosi se na već sasvim izvjesnu pojavu proračunskog manjka. Budžetske je deficite, koji su bili kronični tijekom hladnog rata, putem oštre fiskalne discipline uklonila prethodna vlada. Uvodnik Washington Posta, naslovljenom “Poklopac je uklonjen”, završava ovim riječima: “proračunski će nas manjak u sljedećem desetljeću ponovno opterećivati, a novaca od poreza će za podmirivanje državnih troškova biti sve manje.”

New York Times: Temelj vladine ne-efikasnosti

“Predsjednikov prijedlog saveznog proračuna predstavlja temelj dugoročne vladine ne-efikasnosti u podmirivanju potreba građana” – smatra uvodničar New York Timesa. Naime, on tvrdi da proračun u opasnost dovodi savezni mirovinski fond, te program zdravstvene zaštite za starije građane. Zauzvrat, novac se troši na “zastarjele vojne projekte i na porezne olakšice velikim korporacijama” – smatra uvodničar newyorškog dnevnika.

On navodi dva primjera takvih – kako navodi – “demodiranih vojnih izdataka”. Gradnja haubice od 70 tona. Zrakoplov F-22 koji je zamišljen kao odgovor sovjetskom zrakoplovstvu. “Očito, jedini savezni programi koje Bijela kuća voli su programi koji se sviđaju desnom krilu Republikanske stranke, bez obzira kako neefikasni oni bili” – primjećuje uvodničar New York Timesa te zaključuje da je sada na “Kongresu da odluči što u predsjednikovom proračunskom prijedlogu treba financirati a što ne.”

Washington Times: Razuman prijedlog

Dnevnik Washinton Times hvali predsjednikov prijedlog proračuna za 2003. godinu. Hvali ga iz dva razloga. Prvo, naglasak na nacionalnoj sigurnosti primjeren je situaciji u kojoj se zemlja nalazi. Drugo – ovaj savezni proračun uvodi oštrije kriterije nadzora nad trošenjem novca poreznih obveznika, te odgovornost za nenamjensko trošenje i loše davanje usluga građanima.

Što se tiče boljeg upravljanja vladinim agencijama, uvodničar Washington Timesa odaje priznanje vladi koja planira uvesti novi sustav evaluacije rada 26 vladinih ministarstava i agencija. U preliminarnom ocjenjivanju efikasnosti i stručnosti, većina je ocjena bila vrlo loša – napominje uvodničar Washington Timesa. Na kraju, on zaključuje: “prijedlog proračuna za 2003. razuman je dokument. Uspjeh predsjednika Busha mjerit će se njegovom sposobnošću da se suprotstavi Kongresu, koji će njegov prijedlog vjerojatno nastojati revidirati.”

XS
SM
MD
LG