Linkovi

Bush: Vojska treba dobiti sve što joj treba (5/2/02) - 2002-02-05


Dok su se kopije njegovog prijedloga saveznog proračuna distribuirale u Washingtonu, predsjednik Bush je u govoru u jednoj zračnoj bazi na Floridi pozvao zakonodavce da usvoje njegov plan za najveće povećanje izdvajanja za obranu u cijelom naraštaju.

Stojeći pred vojnicima u kamuflažnim uniformama, predsjednik je Kongresu poručio da je Amerika u ratu i da vojska mora dobiti sve što joj treba.

"Ovaj cilj, ovaj povijesni trenutak, ova velika prilika da se borimo za slobodu i promičemo dugoročni mir traže jaku vojsku. Moramo sačuvati snagu vojske kroz nova ulaganja u vojnu opremu i kroz angažiranje i zadržavanje najboljih i najpametnijih," istaknuo je.

Obraćajući se vojnicima kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, predsjednik je kazao da Kongres mora shvatiti da obrana Amerike mora biti glavni proračunski prioritet.

"Naši vojnici zaslužuju najbolje oružje, najbolju opremu i najbolju obuku. Stoga sam zatražio od Kongresa da za sljedeću godinu odobri povećanje izdvajanja za nacionalnu obranu za više od 48 milijardi dolara. To će biti najveće povećanje u čitavom jednom naraštaju," kazao je.

Predsjednik je vojnicima u zračnoj bazi Eglin poručio da uživaju njegovo potpuno povjerenje, te da sada povjerenje treba iskazati i Kongres.

"Mi u Washingtonu ujedinjeni smo u želji da pobijedimo u ovom ratu. Kongres to jedinstvo može iskazati tako da vojni proračun za obranu Sjedinjenih Država postavi kao svoj glavni prioritet i da odobri čitav moj prijedlog vojnog proračuna," kazao je. U svojem govoru predsjednik nije spomenuo smanjenja izdvajanja za neke domaće programe – kao što su izgradnja autocesta i profesionalno obučavanje – koja će možda trebati provesti zbog velikog povećanja proračuna za obranu i domovinsku sigurnost.

XS
SM
MD
LG