Linkovi

Amerikanci: Smanjenja poreza da, ali ne na račun mirovinskog fonda (5/2/01) - 2002-02-05


”Los Angeles Times” donosi rezultate najnovije ankete koja je pokazala da bi velika većina Amerikanaca radije da se daljnja smanjenja poreza odgode, nego da vlada zbog toga posegne u savezni mirovinski fond. Rezultati ankete također su pokazali da više od tri četvrtine Amerikanaca podržava predsjednikov plan o povećanju izdvajanja za obranu, ali da ih samo trećina vjeruje da će predsjednik uspjeti oživjeti gospodarstvo. Općenito govoreći, predsjednik i dalje uživa veliku popularnost – podržava ga čak 80 posto Amerikanaca.

“Christian Science Monitor” piše o Centru za specijalni rat u bazi Fort Bragg, u kojoj američki specijalci – uče strane jezike. Svake godine kroz Centar prođe 3.300 vojnika, koji uče osnove jednog od 21 jezika. Nakon šest sati nastave u učionici, vojnici odlaze u laboratorij, gdje mogu, primjerice, gledati “Mary Poppins” na arapskom ili čitati pakistanske modne časopise. Za lakše jezike, poput francuskog, obuka traje četiri, a za one egzotičnije – šest mjeseci. Otkako je pojačan američki angažman na Srednjem istoku, u nastavi se naglašavaju i kulturne razlike. Primjerice, vojnici uče da ne smiju mjeriti očima arapske žene i da muslimanima koji mole trebaju dati dosta prostora.

A “New York Times” jutros bilježi ponoćni seminar o globalizaciji koji je na marginama Svjetskog financijskog foruma u New Yorku održao bivši predsjednik Bill Clinton. Seminar je okupio oko 300 istaknutih svjetskih političara, biznismena i ekonomista. Bivši je predsjednik okupljenima iznio svoje stavove o Sjevernoj Koreji, Srednjem Istoku, bankrotu Enrona i zdravstvenoj skrbi, a u jednom je trenutku pozdravio i posebnog gosta, izraelskog ministra vanjskih poslova Shimona Peresa riječima: “Da sam barem mogao u Bijeloj kući ostati još nekoliko mjeseci – imali bismo mir na Srednjem Istoku.”

XS
SM
MD
LG