Linkovi

Kako će Pentagon potrošiti proračunska sredstva? (4/2/02) - 2002-02-04


Kako iz Pentagona javlja Alex Belida, savezni proračun za 2003. – barem prema planovima Bijele kuće – za troškove oružanih snaga predviđa 379 milijardi dolara. To je 48 milijardi dolara više od sadašnjih troškova.

Tri hitna prioriteta, koji su utjecali na rast budžeta Pentagona su: rat protiv terorizma, sigurnost zemlje na domaćem planu, te reforma oružanih snaga.

Najveći dio proračunskih sredstava – gotovo dvije trećine - odlazi na financiranje vojnih operacija, održavanje opreme, te na povećanje plaća. No, dobar dio novca utrošit će se i na nabavu novog oružja te na znanstvena istraživanja kako bi se vojska modernizirala.

Od pojedinih troškova izdavaja se gotovo osam milijardi za testiranje kontroverznog nacionalnog anti-raketnog štita. Više od dvije milijarde predviđene su za modernizaciju kopnenih snaga. Tu spada i kupnja novog lakog oklopnog vozila te novog tipa izviđačkih helikoptera. Gotovo 5 milijardi dolara bilo bi utrošeno na kupnju 23 borbena aviona tipa F-22. Više od osam milijardi predviđeno je izgradnju pet borbenih brodova – od toga dva razarača i jedne podmornice.

Nabavile bi se i nove bespilotne letjelice za prikupljanje obavještajnih podataka te suvremene rakete za navođenje. Oba ova oružja često su koristile specijalne postrojbe u Afganistanu.

Glavni financijski dužnosnik Ministarstva obrane Dov Zakheim izjavio je da proračunski prijedlog najviše vodi računa o potrebama anti-terorističke kampanje.

Ministarstvo obrane nazvalo je proračunski prijedlog Bijele kuće “iznimno važnim dokumentom u reformi oružanih snaga.”

XS
SM
MD
LG