Linkovi

Tri države surađuju u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma (4/2/02) - 2002-02-04


Hrvatska, Jugoslavija i Bosna i Hercegovina u Zagrebu dogovorile suradnju u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Ministri unutarnjih poslova Jugoslavije, Federacije BiH, Republike Srpske i Hrvatske dogovorili su prvu akciju protiv organiziranog kriminala. "Vrijeme je za konkretne rezultate u borbi protiv kriminala, ilegalnih migracija, terorizma, šverca drogom i ukradenim automobilima," kazao je hrvatski ministar Šime Lučin, preuzimajući predsjedanje Odborom četvorice ministara.

Posredstvom UN za BiH Odbor i eskpertna operativna skupina uspostavljni su prošlog svibnja u namjeri da poboljšaju i ubrzaju razmjenu informacija i podataka o međusobnim aktivnostima. Zadatak projekta Ujedinjenih naroda je pronaći donatore jer su, rečeno je, policije u sve četiri zemlje loše tehnički opremeljene.

"Europska unija mora osigurati sredstva želi li regionalni pristup u toj borbi, ali, s druge strane da bi osigurala sredstva međunardna zajednica mora vidjeti konkretne akcije," rekao je Robert Gravell, viši savjetnik za pitanja policije u UN za BiH.

Četvorica ministara danas u Zagrebu dogovorili su prvu konkretnu akciju, ali nisu govorili o pojedinostima. Za petnaest dana u Beogradu operacionalizirat će je zajednička ekspertna skupina.

Ministar unutarnjih poslova SRJ Zoran Živković kazao je da je za efikasniju regionalnu borbu protiv svih oblika kriminala ključna tehnička i edukativna pomoć međunarodne zajednice.

"Prije svega Evrope koja ima interese da ovaj teritorij, gdje ima puno kriminalnih ruta, bilo droge bilo oružja, bilo imigracije, bude zatvoren za te puteve koji idu upravo prema zapadnoj Evropi" - kazao je Živković.

Ministri unutarnjih poslova naglašavaju važnost projekta koji otvara suradnju policija nakon što su jedanaest godina, bez nacionalnih i vjerskih problema, poslovali kriminalci u regiji.

"Ovaj prostor karakteriziraju zajednička obilježja, post-ratno je vrijeme plodno tlo za organizirani kriminal i cijeli je ovaj prostor tranzitno područje za ilegalne migracije. Nadalje, sve su zemlje u tranziciji, transformiraju postojeci ili izgrađuju novi sustav", kazao je Lučin.

Prve rezultate zajedničke borbe protiv terorizma četvorica ministara očekuju sredinom godine.

XS
SM
MD
LG