Linkovi

Prijedlog proračuna za 2003. - dva bilijuna dolara (4/2/02) - 2002-02-04


Predsjednik George Bush danas u zakonodavnu proceduru na Capitol Hill šalje prijedlog saveznog proračuna za 2003. godinu. Ovaj dokument izražava izvjesne promjene u vladinim prioritetima, nakon terorističkih napada od 11. rujna. Vrijednost vladinog proračuna za sljedeću godinu je dva bilijuna dolara.

Kako javlja Nick Simeone, predsjednik predlaže znatna povećanje u financiranju oružanih snaga te udvostručenje troškova sigurnosti na unutarnjem planu.

Obzirom da je zemlja u ratu, savezni proračun predviđa povećanje novčanih sredstava za ministarstvo obrane. Budžet Pentagona bi, prema predsjednikovu prijedlogu, sljedeće godine bio 30 posto veći od ovogodišnjeg. Velik dio tog novca bio bi utrošen na obnovu ratnog zrakoplovstva, visoko-tehnološkog naoružanja, te na povećanje plaća pripadnika oružanih snaga.

Očekuje se da će Kongres odobriti većinu predsjednikovih proračunskih prijedloga. Predsjednik Bush naime u ovom trenutku u javnosti uživa ogromnu popularnost.

Međutim, prijedlog povećanja saveznog proračuna također dolazi u trenutku kada se vlada zalaže za ogromno smanjenje poreza, koje bi se proteglo u sljedećih deset godina, i koje bi ukupno koštalo oko bilijun i tri stotine milijardi dolara.

Demokrati već kritiziraju ovu odluku, navodeći da se zbog nje već stvaraju proračunski manjci. Očekuje se da će pregovori o proračunu za 2003. godinu u Kongresu Sjedinjenih Država potrajati više mjeseci.

XS
SM
MD
LG