Linkovi

New England Patriots pobjednici Super Bowla (4/2/02) - 2002-02-04


U finalu američkog nogometa New England Patriots pobjedili Saint Louis Ramse s 20-17 i to tako da su postigli zgoditak iz igre u doslovno posljednjim sekundama utakmice. Ovaj je pogodak postignut odmah nakon što je Saint Louis izjenačio na 17:17. I kad su svi vjerovali da će se igrati produžetak, što bi bilo prvi produžetak finalne utakmice još od 1958. godine, Patriotsi su pogotkom dobili tri boda i osvojili ovogodišnu titulu.

Direktor Ureda za domovinsku sigurnost Tom Ridge je izjavio da je stadion osiguran protiv mogućih terorističkih napada koliko god je to bilo moguće. Napomenuo je da je više od pet tisuća vojnog i sigurnosnog osoblja bilo u blizini i da je korištena nova tehnologija kako bi se zaštitilo osamdeset tisuća ljudi na stadionu. Procijenjuje se da je finale američkog nogometa pratilo oko 800 milijuna gledatelja širom svijeta.

U samom New Orleansu, atmosfera je, zbog pojačane sigurnosti, pred utakmicu nešto mirnija nego uobičajeno, no nakon utakmice raspoloženi su navijači – kako se i moglo očekivati – slavili.

Za dobro raspoloženje pobrinuli su se u poluvremenu U2 koji su izveli dva svoja hita - A Beautiful Day i Where The Streets Have No Name. U skladu s općom rodoljubnim ovogodišnjeg Superbowla – na koncu i novi prvaci su “Patrioti” - irski rockeri odali su počast žrtvama terorističkih napada od 11. rujna. Dok je svirala prva pjesma, na velikom prozirnom ekranu iza pozornice na terenu odvrtila su se imena žrtava.

Inače, prije početka utakmice između Saint Louis Ramsa i New England Patriotsa, navijači su na stadion zbog morali doći i do pet sati ranije. Čekanje im je prikratio uvodni show naslovljen “Freedom”. Uz Barryja Manilova, Jamesa Ingrama, Patty Labelle i orkestar Boston Pops, nastupio je i Paul McCartney, koji je, zajedno s 500 mladih iz 180 zemalja svijeta, izveo svoju pjesmu posvećenu napadima od 11. rujna, naslovljenu, također “Freedom”.

Oni koji su pratili prijenos utakmice iz vlastitih domova, mogli su uživati u najboljim reklamama koje godišnje izbacuje avenija Madison. Ove je godine posebno bila zapažena interaktivna reklama za Pepsi. U prvom poluvremenu, prikazan je kolaž reklama za Pepsi iz posljednjih nekoliko desetljeća, u kojem je glavnu ulogu imala – pop zvjezdica Brittney Spears. U pauzi su gledatelji putem Interneta mogli glasati za svoj omiljeni dio kolaža, a kasnije je najomiljeniji isječak prikazan u drugom poluvremenu.

XS
SM
MD
LG