Linkovi

Proračun Bijele kuće za 2003. godinu stiže u Kongres (4/2/02) - 2002-02-04


Prijedlog saveznog američkog proračuna predsjednika Busha jutros bi trebao stići na Capitol Hill. Predsjednikov prijedlog traži više od dva bilijuna za potrošnju savezne vlade, s velikim povećanjima, kako bi se financirao rat protiv terorizma i zajamčila sigurnost Amerikancima.

Prijedlog novog saveznog proračuna naznačuje prioritete predsjednika Busha za ovu fiskalnu godinu i dalje od toga. Proračun odražava promjene koje su zemlja i svijet doživjeli nakon terorističkih napada od 11. rujna. Predložena potrošnja za vojsku i domovinsku sigurnost znatno je povećana. Direktor za proračun Bijele kuće Mitch Daniels izjavio je da ta povećanja nisu diskutabilna.

"Nema popuštanja u smislu da se učini sve što se može učiniti kako bi se zaštitila Amerika i kako bi se dobio rat protiv terorizma."

Tijekom nastupa na televizijskoj mreži Fox, gospodin Daniels je izjavio da će biti manje novca za izgradnju cesta, programa osposobljavanja za rad i druge popularne vladine programe.

"Kao što treba učiniti u bilo kojoj situaciji tijekom rata, druge stvari tretiramo kao sekundarne i stoga namjeravamo ograničiti potrošnju na stvari koje predstavljaju manje prioritete."

Bijela kuća predviđa da će predsjednik dobiti najveći dio sredstava koje traži za vojsku. Velike bitke se očekuju oko toga treba li smanjivati poreze ili financirati domaće programe.

XS
SM
MD
LG