Linkovi

Film tjedna: A Walk To Remember (3/2/02) - 2002-02-03


Za film tjedna danas smo izabrali ekranizaciju best-sellera američkog romanopisca Nicholasa Sparksa A Walk To RememberŠetnja koja će se pamtiti. No, kako se čini, filmska verzija sladunjave priče o ljubavi dvije mlade suprotnosti, mnogima će ostati u sjećanju tek nešto duže od izlaska iz kino dvorane.

Redatelj Adam Shankman dovodi svojom Šetnjom koja će se pamtiti prilično neuobičajen žanrovski izdanak za američku kinematografiju – inspirativnu tinejdžersku melodramu. Nicholas Sparks je svoj roman o ljubavi između lokalnog buntovnika bez razloga i dobre djevojke u jednom gradiću na američkom Jugu logično smjestio u pedesete godine. Hollywood je njegovo djelo, međutim, odlučio modernizirati – s prilično pogubnim posljedicama.

Gimnazijalci Landon Carter i Jamie Sullivan doimaju se kao prilično nespojiv par. On je mladi razmetljivac uvijek na korak od krive strane zakona, a ona – konzervativna kćerka lokalnog svećenika. Sudbina ih ipak spaja kada Landon mora odraditi jednu od svojih neslanih šala, koja je gotovo koštala života novog učenika u školi. Kao jedan od krivaca, Landon mora volontirati u zajednici i glumiti u školskoj predstavi. Za pomoć u pamćenju uloge obraća se neuglednoj, ali bistroj i pouzdanoj Jamie. Mlada Jamie puna je ideala i planova – jedan od kojih je i vjenčanje u crkvi, u kojoj je bila vjenčana i njena pokojna majka. Jamiena religioznost daje njenim namjerama dosljednu čednost. Veza ipak jača, no mladom se paru na putu prema sreći priječi – velika tajna.

Za razliku od uobičajenog holivudskog nedoraslog tinejdžerskog humora, Šetnja koja će se pamtiti gledateljima nudi idealističku ljubavnu priču – i čednu, religioznu junakinju.

Uloga Jamie povjerena je međutim, 17-to godišnjoj pop zvjezdici Mandy Moore. I sama Mandy ističe da je film, kojega je ona glavna zvijezda, jedinstven za Hollwood. "Vjera je za Hollywood pravi tabu. Danas gotovo da nije prihvatljivo prikazati na filmu lik jakih vjerskih uvjerenja. Jamie je zanimljiva, jer svoju vjeru ne ističe u prvi plan. Jamie je tako postojana u svojoj vjeri, da i svi oko nje postaju na neki način obogaćeni, bolji ljudi" - kaže Mandy Moore.

U ulozi Landona našao se dopadljivi Shane West, dok prilično nezahvalnu ulogu njenog oca svećenika tumači Peter Coyote. U filmu se pojavljuje i Daryl Hannah, koja glumi Landonovu majku. Dobro odabrana postava ipak nije uspjela pretvoriti ovu tinejdžersku limunadu u film koji će gledaocima ostati u pamćenju. Redatelju Shankmanu nije posebno pomogao ni nenadahnuti scenarij Karen Janszen. Mlađoj publici, kojoj je Šetnja i namijenjena možda će se ipak dopasti pjevušenje mlade Mandy, čijih se nekoliko pjesama provlači kroz film.

XS
SM
MD
LG