Linkovi

Svjetski gospodarski forum o promicanju ekonomskog razvoja Afrike (3/2/01) - 2002-02-03


Sudionici Svjetskog gospodarskog foruma u New Yorku obećali su da će organizirati program na promicanje ekonomskog razvoja u Africi, vrijedan 500 milijuna dolara.

Predstavnici sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja svijeta i Rusija jučer su najavili pokretanje ovog programa, kroz koji bi se upućivala pomoć afričkim vladama koje organiziraju programe za jačanje trgovine i ulaganja.

Delegati su također sudjelovali u panelima o pomoći pojednim zemljama, poboljšanju zdravstvene skrbi i borbi protiv siromaštva.

Pred hotelom Waldorf Astoria, u kojem se održava skup, oko tisuću ljudi je prosvjedovalo protiv globalizacije.

Antiglobalizacijski forum u Brazilu - koji se održava paralelno sa Svjetskim gospodarskim forumom u New Yorku, kritizirao je kampanju protiv terorizma, na čelu sa Sjedinjenim Državama.

Prema izvješću Francuske novinske agencije, izaslanici na Svjetskom društvenom forumu, okupljeni u brazilskom gradu Porto Alegre, usvojili su rezoluciju u kojoj se kaže da rat nije način rješavanja problema u svijetu.

Govornici na tom skupu osudili su izjavu predsjednika Busha, prema kojoj Iran, Irak i Sjeverna Koreja, predstavljaju "osovinu zla". Tim je riječima predsjednik Bush opisao te tri zemlje u svom govoru o stanju nacije, prošlog tjedna. Sve tri zemlje nalaze se na popisu američkog Državnog tajništva kao države koje sponzoriraju terorizam.

Svjetski društveni forum, u Brazilu, samoproglašena je alternativa Svjetskom gospodarskom forumu, koji se održava u New Yorku.

XS
SM
MD
LG