Linkovi

Tko će zapaliti olimpijsku baklju? (3/2/02) - 2002-02-03


Olimpijska baklja stiže sutra, 4. veljače, u saveznu državu Utah, na čijim će se terenima od 8. do 24. veljače natjecati 3 tisuće vrhunskih sportaša iz 80 zemalja. Tu će započeti i zadnja etapa dvomjesečnog puta olimpijske baklje kroz Sjedinjene Države. Četiri dana kasnije, bakljom će - na najvišoj točki stadiona Ice-Eccles u Salt Lake Cityju - biti zapaljena olimpijska vatra. Prilog Žorža Crmarića.

Nakon 21-ne tisuće prevaljenih kilometara, olimpijska se baklja približava odredištu. Za mjesto njenog ulaska u saveznu državu Utah izabran je jedan od najvećih prirodnih lukova u svijetu – Delicate Arch – i to u trenutku kada prve sunčeve zrake počinju osvjetljavati prostranu pustinju na jugozapadu države.

Na putu do Salt Lake Citya – gdje stiže 8. veljače, na dan svečanog otvaranja zimskih igara, olimpijsku će baklju kroz 50 mjesta u državi Utah nositi ukupno tisuću 116 ljudi. od kojih neće svi trčati – neki će jahati, neki skijati … neki će svoju dionicu od ukupno tisuću 650 kilometara prelaziti brodom, a baklju će prenositi i Pony Express.

Kada stigne u Salt Lake City ovog petka, olimpijska će baklja za sobom imati više od 23 tisuće kilometara, prevaljenih putujući kroz 46 američkih država. Broj izabranika koji su je nosili punih 65 dana time će dostići 11 i pol tisuća kilometara. Medju neuobičajenim načinima kojima je olimpijska baklja putovala proteklih tjedana spomenimo i saonice s psećom zapregom, zaprežna kola i saonice s konjskom vučom.

Kroničari Olimpijskih igara podsjećaju da je po razdaljini koju je prevalila olimpijska baklja rekordna bila Olimpijada u Sydneyu: baklja je te 2000. godine, za 120 dana prešla 60 tisuća kilometara. Rekordne po broju nositelja olimpijske baklje bile su, pak, Tokijske igre 1964. godine, kada je gotovo 102 tisuće Japanaca dobilo priliku nositi baklju. Kad govorimo o rekordima, spomenimo i najmladju osobu koja je je ikada zapalila olimpijsku vatru, označavajući početak Olimpijade. Bile su to 15-godišnje Sandra Henderson i Stephanie Prefontaine, na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976.godine.

A tko će upaliti olimpijsku vatru u Salt Lake Cityu u petak? Odgovor se drži u najvećoj tajnosti. Šef Organizacijskog odbora Olimpijade u Salt Lakeu – Mitt Romney – izjavio je nekidan da je ime poznato samo petorici dužnosnika u vrhu Olimpijskog odbora.

Nagadjanja je puno. Neki tvrde da će olimpijski vatru zapaliti dvojica kapetana hokejaških momčadi Sjedinjenih Država i negdašnjeg Sovjetskog saveza, koji su odigrali utakmicu stoljeća na igrama u Lake Placidu prije 22 godine. Neki spominju i bivšeg gradonačelnik New Yorka – Rudolpha Giuliania.

Nadajmo se da će to ostati i jedino iznenadjenje svečanosti otvaranja 19. Zimskih olimpijskih igara, jer neki već prognoziraju mogućnost snježnih mećava uz temperature od 10 stupnjeva ispod nule.

XS
SM
MD
LG