Linkovi

Europska unija želi veći angažman u mirovnim misijama na Balkanu (3/2/02) - 2002-02-03


Europska Unija namjerava preuzeti na sebe neke od mirovnih misija na Balkanu, za što u NATO savezu, barem za sada, nisu posve raspoloženi. Kako će u budućnosti izgledati međunarodni angažman u regiji govori prilog Lade Stipić – Niseteo.

Europsko obrambeno osamostaljivanje u praksi bi trebalo početi zamjenom NATO-trupa u Makedoniji europskima koncem ožujka, kada istječe mandat operacije Jantarna lisica, kako je NATO nazvao misiju 700 pripadnika NATO-vih jedinica u Makedoniji.

Inicijativu je objavilo španjolsko Predsjedništvo Europskom Unijom smatrajući da će prvi ozbiljniji zadatak, relativno lagan i uz činjenicu da glavninu posla u Makedoniji i onako obavljaju njemačke trupe, testirati sposobnost Europske Unije da samostalno, dakle bez NATO-vog zaleđa, uspješno provodi i zaključi mirovnu akciju.

Makedonija bi bila mali početak. Slijedeća je na listi europskh interesa Bosna i Herecegovina s tim da su Bruxelles i prijestolnice već učinili značajan korak odlukom da sadašnje međunarodne policijske snage budu zamijenjene europskima. Specijalizirana policija dio je koncepta kolektivne europske obrane i sigurnosti, plan je da u dogledno vrijeme za akciju "bosanskog" tipa Unijine članice stave na raspolaganje do pet tisuća istreniranih policajaca, a u Bosnu i Hercegovinu EU će uputiti njih 500. Makar za početak. Oni će na zadatak krenuti skupa s NATO-vim trupama, u novom, izmijenjenom okviru zadataka o čijem će se izgledu NATO savez tek izjašnjavati a konačnu odluku donijeti u kasno proljeće.

U Bruxellesu smatraju policijski angažman u Bosni i Hercegovini logičnim nastavkom operacije u kojoj je radi stabilizirane sigurnosne situacije vojska sve manje potrebna, a policija nužna – makar dok se ne istreniraju domaće snage.

Ideju o europskom preuzimanju operacija inicirao je službeni Madrid. Iako u NATO savezu odavno ističu da je vrijeme za veći utjecaj Europljana još uvijek nisu spremni u potpunosti prepustiti mirovne operacije na Balkanu Eurospkoj Uniji, usprkos činjenici da su Amerikanci prvi zahtijevali da europska strana na sebe preuzme više obaveza nego što ih je imala do sada. No, kada se dođe do promjena koje uporno zahtijeva, NATO je još uvijek suzdržan. Europsko osamostaljivanje dolazi prerano, tvrde diplomatski izvori iz nekoliko savezničkih misija pri glavnom sjedištu NATO saveza ovdje u Bruxellesu.

XS
SM
MD
LG