Linkovi

Budiša ponovno na čelu HSLS-a (3/2/02) - 2002-02-03


HSLS ostaje u vladajućoj petorci. Dražen Budiša najavio je da će s koalicijskim partnerima uskoro sjesti za zajednički stol. "Razgovarat ćemo o nedostacima u funkcioniranju koalicije i nastavku realizacije programa kojeg smo obećali biračima prije siječanjskih izbora", rekao je nakon pobjede nad jedinim protukandidatom, ministrom obrane Jozom Radošem.

Radoš je stranku preuzeo u srpnju, kada je Budiša zbog protivljenja izručenja generala haaškom Tribunalu otišao iz politike. Svjestan da na stranačkom izbornom Saboru nema previše šansi, jučer je po prvi puta otvoreno progovorio o problemima koji su duboko podijeljenu stranku stajali biračkih glasova. Osim srpanjske epizode s haaškim optužnicama, koja je u pitanje dovela opstanak koalicije, Radoš je naveo koaliranje s desnim strankama u Splitu, nedosljednost, netoleranciju, izostanak komunikacije i svađe. Glavnim je krivcem imenovao Dražena Budišu.

Nakon poraza novinarima je izjavio da će razmisliti o ostanku na mjestu ministra obrane.

Ponovnim preuzimanjem stranke Budiša je ublažio svoju predizbornu retoriku. Članovima stranke koji su glasali za Radoša poručio je da "su i oni dobro birali". "U HSLS-u pod mojim vodstvom nikad nije bilo tijesno niti za jednog člana, " rekao im je, pozivajući ih da ostanu u stranci.

Budiša sinoć nije govorio o svojim planovima, ali je u kampanji isticao da hoće u vladu u kojoj ne zeli zamjenika premijera Gorana Granića. "Za stranku mi ništa nije bilo teško, ni sada mi nije teško reći -gospodine Budiša opraštam vam sve što ste rekli o meni, mogu reći oprostite ako sam vas bilo čime uvrijedio, mogu ići i korak dalje pružiti vam ruku i reći da za obojicu mjesta u stranci, ali vam ne mogu ponuditi svoju budućnost i profesionalnu karijeru," kazao je Granić Budiši koji mu najviše zamjera lojalnost premijeru Račanu.

U prvim reakcijama koalicijski partneri i predsjednici opozicijskih stranaka kazali su da je Budišin izbor očekivan i da ne vjeruju da će dovesti do značajnih promjena na političkoj sceni. Za strane diplomate koji su pratili HSLS-ove izbore ključna je Budišina najava ostanka u vladajućoj petorki.

XS
SM
MD
LG