Linkovi

Bush o Afganistanu (2/2/02) - 2002-02-02


“Naš rat protiv terora počeo je dobro, ali je još uvijek tek na početku,” rekao je predsjednik George Walker Bush u svojem govoru o stanju nacije. “Ne možemo sada stati. Kada bismo sada stali, ostavljajući logore terorista nedirnute i bez nadzora države koje podržavaju teroriste, naš osjeća sigurnosti bio bi lažan i privremen.” “Povijest je,” rekao je predsjednik Bush, “pozvala Ameriku i njene saveznike u akciju. Pripala nam je čast i dužnost da se borimo za slobodu.”

Američki stijeg sada se vije nad ponovno otvorenim američkim veleposlanstvom u Kabulu. S druge strane, afganistanski je stijeg podignut nad afganistanskom diplomatskom misijom u Washingtonu. Neki od terorista koji su nekada okupirali Afganistan sada su zatvoreni u ćelijama u američkoj mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi. Teroristički čelnici al-Qaide i talibana, koji su pozivali svoje naivne sljedbenike da žrtvuju svoje živote, sada su u bijegu kako bi spasili vlastite živote. Oni će biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde. Kako je rekao predsjednik Bush, “Amerika i Afganistan sada su saveznici u borbi protiv terora”.

Otkrića u Afganistanu potvrdila su najgore strahove svijeta i pokazala prave razmjere zadatka koji se postavlja. Svijet je vidio dubinu mržnje al-Qaidinih terorista u video-snimcima, u kojima se smiju zbog gubitka nevinih života. U kućama iz koji su pobjegli al-Qaidini teroristi pronađeni su dijagrami. Među pronađenim dokumentima su i nacrti američkih nuklearnih elektrana i objekata javnog vodovoda, koji predstavljaju potencijalne mete napada. Pronađeni su i papiri s podrobnim uputama za proizvodnju kemijskog oružja.

“Ono što smo pronašli u Afganistanu,” rekao je predsjednik Bush, “ potvrđuje da naš rat protiv terora nije završio u toj zemlji, već, dapače, tek počinje.” Tisuće opasnih ubojica, koji su naučili metode terorizma, razasute su diljem svijeta. Njihovi logori u Afganistanu možda su zatvoreni, ali oni su još uvijek na slobodi. Ti su teroristi poput tempiranih bombi, koje eksplodiraju bez upozorenja.

Ovi neprijatelji, kazao je predsjednik Bush, “vide cijeli svijet kao bojno polje. Moramo ih progoniti gdje god se nalazili.” Amerika je odlučna pronaći teroriste, gdje god se skrivali. Kako je rekao predsjednik Bush, “Sve dok logori za obuku budu funkcionirali, a razne zemlje štitile teroriste, sloboda je u opasnosti. Amerika i njeni saveznici to ne smiju, ne mogu, niti će dozvoliti.”

XS
SM
MD
LG