Linkovi

Predsjednik Bush traži veliko povećanje izdvajanja za Pentagon (2/2/02) - 2002-02-02


”New York Times” i “Washington Times” javljaju da će predsjednik Bush zatražiti povećanje godišnjih izdvajanja za Pentagon od 120 milijardi dolara tijekom sljedećih pet godina. Do kraja tog razdoblja, samo izdvajanja za nabavku oružja i drugih vojnih zaliha porasla bi s današnjih 61 na 99 milijardi dolara godišnje. Izdvajanja za Pentagon porasla bi do 2007. za ukupno 30 posto. Pojedinosti predsjednikovog prijedloga bit će službeno predstavljene Kongresu u ponedjeljak.

“Washington Post” također piše o američkim oružanim snagama, no ne o njihovom proračunu, već o njihovoj tehnološkoj transformaciji. Rat u Afganistanu – piše “Post” pokazao je koliko novi stil ratovanja odražava nezapamćenu ovisnost o informacijama. U Afganistanu, Pentagon se oslanjao na globalne informacijeske sustave, od satelita do bespilotnih letjelica s laserskim označavanjem ciljeva. Glavni zapovjednik američkih snaga u Afganistanu najveći je dio kampanje vodio iz Središnjeg zapovjedništva u Tampi na Floridi.

“New York Times” također bilježi današnje izbore za gradonačelnika New Orleansa, grada u kojem će se sutra održati najgledanije američka sportsko natjecanje – finale u ligi profesionalnog američkog nogometa – Superbowl. Dok se ovaj živopisni grad sprema za Superbowl pod izuzetno strogim mjerama sigurnosti, za položaj gradonačelnika natječe se ukupno 15 kandidata. Među njima je najživopisniji jedan radnik u trgovini živežnim namirnicama, koji obećaje da, bude li izabran, neće prijateljima dugovati nikakve usluge, jer prijatelja nema.

XS
SM
MD
LG