Linkovi

Super Bowl: Nezapamćene mjere sigurnosti (1/2/02) - 2002-02-01


Ovdje u Sjedinjenim Državama glavna sportska tema je Super Bowl 36, završnica doigravanja profesionalne lige američkog nogometa u kojoj se u nedjelju u New Orleansu sastaju ekipe Saint Louis Rams i New England Patriots.U normalnim okolnostima, tjedan dana prije Super Bowla u ovdašnjim medijima obično dominiraju dvije teme: koja ekipa će pobjediti i kakve će biti reklamne poruke koje će biti premijerno prikazane tijekom utakmice. Ove godine, međutim, osim ta dva pitanja američki mediji pozorno prate kakve su mjere sigurnosti poduzete za ovaj jedinstveni sportski doživljaj.

U svijetlu prošlogodišnjih terorističkih napada na Sjedinjene Države, organizatori Super Bowla su poduzeli nezapamćene mjere sigurnosti. U stvari, za sigurnost sportaša i gledatelja brinut će Tajna služba koja inače skrbi o sigurnosti američkog predsjednika. Premda su mjere sigurnosti za Super Bowl oduvijek bile pojačane, agent Jim Mackin kaže da se ove godine otišlo još dalje pa je tako zabranjena i vožnja oko stadiona.

"Ovogodišnji Super Bowl je drugačiji jer je okvalificiran kao događaj od posebnog značaja za nacionalnu sigurnost. Kad neki događaj bude tako okarakteriziran, to znači da u osiguranju sudjeluje čitav niz saveznih, državnih i lokalnih sigurnosnih agencija.", ističe gospodin Mackin.

Organizatori očekuju do 80 tisuća gledatelja na stadionu te još 40-tak tisuća koji će biti u tom području kako bi osjetili jedinstvenu atmosferu Super Bowla. Još će milijuni gledatelja u Sjedinjenim Državama, ali i diljem svijeta pratiti utakmicu putem televizora što može potaknuti potencijalne teroriste da pred svjetskom javnošću nešto pokušaju. Međutim, agent Jim Mackin vjeruje da će s koordiniranim planovima svih službi uključenih u osiguranje i uz dvije tisuće policajaca i drugih djelatnika, Super Bowl proteći bez incidenata.

"Dosta toga što smo poduzeli neće biti vidljivo. Kada osiguravate ovakav događaj morate znati što je iznad, ispod i oko stadiona, na površini koja obuhvaća 52 hektara. To je ono što mi radimo", kaže gospodin Mackin.

No da se vratimo i na dvije teme koje smo spomenuli na početku ovog priloga: tko će pobjediti i kakve će biti reklame viđene tijekom Super Bowla. Stručnjaci iznose različita mišljenja, ali većina ih ipak vjeruje u pobjedu Saint Loius Ramsa. Ta je ekipa, uostalom, osvojila Super Bowl prije dvije godine, a stručnjaci kažu da su ovogodišnji Ramsi još bolji od onih iz sezone 1999-2000. NO, poznavatelji prilika kažu da New England Patriotsi ne zaostaju puno te predviđaju neizvjesnu utakmicu do posljednjih minuta.

I još nekoliko riječi o reklamama. S ogromnim televizijskim gledateljstvom cijene televizijskih propagandnih poruka dostižu rekordne svote, a oglašivači se trude ponuditi najbolje moguće reklame od kojih će neke biti prikazne samo tijekom Super Bowla i nikada više. Međutim, od 11. rujna marketinške agencije bile su na velikim mukama pokušavajući odlučiti kakvu poruku odaslati Amerikancima. Patrotizam? Humor? Nostalgiju?

Francis Kelly predsjednik marketinške agencije Arnold Worldwide iz Bostona kaže da će u televizijskim reklamama dominirati humor, ali – kako ističe – s više smisla kako bi se donekle prilagodili općenitom raspoloženju koje prevladava u zemlji. Očekuje se da bi se u jednoj poruci mogao pojaviti bivši njujorški gradonačelnik Rudolph Giuliani kako bi zahvalio Amerikancima za njihovu pomoć New Yorku nakon terorističkih napada. Jednu propagandnu poruku tijekom Super Bowla priredila je i Bijela kuća. Naime, Ured Bijele kuće za suzbijanje narkotika platit će milijun i pol dolara za emitiranje svoje poruke. To je, kako ističu stručnjaci, najviša svota koju je vlada platila za jedan oglas koji će, valja naglasiti, biti emitiran samo jednom.

Premda su neki američki oglašivači odlučili su umjesto Super Bowla prikazati svoje reklame tijekom Olimpijskih igara u Salt Lake Cityu, televizijska mreža Fox nije imala problema prodajući oglasno vrijeme. Cijena je, tvrde oglašivači, odgovarajuća. Drugu godinu zaredom cijene su pale, ali o kakvoj se cijeni radi?! Reklama u trajanju od 30 sekundi prosječno košta milijun i 900 tisuća dolara ili 63,333 dolara po sekundi. Organizatori završnice 36. Super Bowla uvjereni su da će gledatelji u nedjelju, kao i svake godine, vidjeti veliki televizijski spektakl. Posljedice terorističkih napada na Sjedinjene Države, kažu neki, neće zasjeniti dugogodišnju američku tradiciju, a tko će pobjediti manje je važno.

XS
SM
MD
LG