Linkovi

Olakšano ulaganje u Hrvatsku (1/2/02) - 2002-02-01


U Zagrebu je danas otvoren Centar za ulaganja. Potencijalni investitori od sada će sve informacije o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku dobiti na jednom mjestu.

Centar za ulaganje skratit će birokratsku proceduru, a potencijalnim ulagačima uštedjeti vrijeme i novac. Umjesto da obilaze ministarstva, u One stop shopu dobit ce sve potrebno, od informacija i zakona, preko ulagačkih projekata do kontakata s državnom i lokalnom upravom.

Otvarajući Centar ministar gospodarstva Goranko Fižulić kazao je da Hrvatska do 2004. želi postati vodeća tranzicijska država u privlačenju inozemnih ulaganja. "Ovo je korak u tom smjeru", rekao je dodajući da je namjera vlade investitoru pružiti kompletnu uslugu i omogućiti mu da što prije, uz što manji trošak savlada birokratske barijere.

Osim administrativnih, kazao je ministar Fižulić, investor u Hrvatskoj često nailazi i na probleme vezane uz denacionalizaciju, privatizaciju, neraščišćene vlasničke odnose i zemljišne knjige.

Do zadnjeg tromjesečja prošle godine u Hrvatsku je investirano 5.8 milijardi dolara i otvoreno oko 1100 radnih mjesta. SAD na prvom su mjestu u privatizacijskim ulaganjima, a Austrija je najviše uložila u greenfield projekte, mala i srednja poduzeca.

Vlada očekuje da privatizacijska ulaganja u 2002. ostanu na razini prošlogodišnjih. "Volio bih da mi u izravnim ulaganjima, start-up projektima, u kojima se otvaraju novi pogoni, nova radna mjesta, budemo rekordni i nadam se da hoćemo. To, međutim, ne ovisi samo o nama, ovisi i o tome da li je evropsko i svjetsko gospodarstvo i dalje u fazi usporavanja, blage recesije ili ce doći do oporavka, a s tim i veće mogućnosti za privlačenje ulaganja u Hrvatsku," rekao je Fižulić.

Američki veleposlanik Lawrence Rossin otvaranje One stop shopa ocjenjuje odličnim potezom, kojeg su SAD davno sugerirale: "Radi se o marketingu, prodaji, Hrvatska prodaje sebe kao destinaciju, prodaje oglašavajući se, pojednostavljući pristup informacijama, olakšavajući investitoru izbor, dajući mu razlog da izabere Hrvatsku, a ne neku drugu tranzicijsku zemlju" - kazao je za Glas Amerike veleposlanik Lawrence Rossin.

XS
SM
MD
LG