Linkovi

Američki potrošači iskazuju sve veće povjerenje u gospodarstvo (1/2/01) - 2002-02-01


Potrošači u Sjedinjenim Državama pokazuju sve više povjerenja u američko gospodarstvo, a narudžbe u tvornicama rastu. Izgleda da je američka ekonomija zabilježila manji rast u posljednjem tromjesječju prošle godine. Niz izvješća objavljenih prošlog tjedna ukazuje da je američko gospodarstvo možda na putu izlaska iz recesije.

Statistike su za ekonomiste isto što i podaci o tjelesnoj temperaturi i krvnom tlaku za liječnike – vitalni znakovi koji pomažu u određivanju dijagnoze. Profesor ekonomije na sveučilištu Hoffstra, Irwin Kellner, na temelju najnovijih podataka kaže da su – što se ekonomije tiče - bolji dani na vidiku. "Vjerujem da će američki proizvođači uskoro prestati s likvidacijom zaliha što će dovesti do ekonomskog rasta od nekoliko postotaka. Nemojmo zaboraviti da će vlada potrošiti više novca na obranu i domovinsku sigurnost, a cijene energenata i dalje ostaju niske. Dakle, sve su to razlozi da se povjeruje da će put ka gospodarskom oporavku potrajati".

To će recesiju, koja je započela sredinom prošle godine, učiniti veoma blagom. Radi se istodobno o dobroj i ne tako dobroj vijesti, kaže gospodin Kellner. "U blagoj recesiji potražnja ostaje prilično snažna tako da neće doći do naglog povećanja potrošnje kada dođe do ekonomskog oporavka. Dakle, blaga recesija vodi do blagog oporavka. Očekivanja oko povećanja zarade trebaju se ponešto modificirati. To također znači da bi stopa nezaposlenosti mogla nastaviti rasti još nekoliko mjeseci".

Pogoršanje ekonomskih prilika u Sjedinjenim Državama dovelo je do otpuštanja milijun i pol Amerikanca. Tom Silvieri direktor je tvrtke Drake Beam Morin koja se specijalizirala za radnu snagu. Gospodin Silvieri se slaže da će većina tvrtki pričekati prije nego što povećaju izdvajanja za radnu snagu. "Moglo bi ih se nazvati “oprezno optimističnima”. Oni trenutno čekaju s upošljavanjem, ali vjerujem da ćemo na kraju prvog tromjesječja 2002. godine ponovno biti svjedoci povećanje zapošljavanja".

Međutim profesor sveučilišta William and Mary, William Rodgers kaže da će ponašanje potrošača imati najveći učinak na zdravlje ekonomije. "Da bi ekonomija promjenila trend i da bi ispunila prognoze o oporavku, trebamo vidjeti da se vratilo povjerenje američkih obitelji u ekonomiju. Američka domaćinstva sudjeluju u ukupnom društvenom brutto proizvodu s dvije trećine i to je ono što održava ekonomiju lak i nakon pada investicija".

Povjerenje američkih potrošača u gospodarstvo povećalo se u siječnju, drugi mjesec zaredom. Gospodin Rodgers kaže da će ekonomisti pozorno pratiti pokazatelj potrošačkog povjerenja u ovom mjesecu.

XS
SM
MD
LG