Linkovi

WP: Ogromna baza podataka u cilju praćenja putnika u zračnom prometu (1/2/02) - 2002-02-01


Iz Washington Posta, vijest da američka vlada planira napraviti vrlo iscrpnu bazu podataka o svim putnicima u zračnom prometu. Kako piše Post, Savezna uprava za zračni promet i neke tehnološke kompanije uskoro će početi testirati ogroman sigurnosni sustav, dizajniran tako da za svakog putnika prikupi i pokaže podatke o njegovim ranijim putovanjima, adresi na kojoj živi, kao i čitav niz drugih osobnih i demografskih podataka.

Prema vladinom planu, piše washingtonski dnevnik, kompjuterskom mrežom bit će obuhvaćene sve lokacije u Sjedinjenim Državama na kojima se vrše rezervacije avionskih karata, kao i postojeće privatne i vladine baze podataka. Posebni softver bi profilirao putnikove aktivnosti i zamjećivao eventualne znakove potencijalne opasnosti, čak i prije samog puta koji bi sumnjivi putnik poduzeo.

Recimo, taj bi softver zamijetio da je jedna osoba platila avionske karte za četiri druge osobe koje sjede na različitim mjestima u istom avionu, a koje su u neko ranije vrijeme dijelile istu adresu. Kritičari ovog plana tvrde da bi to ogroman udar na privatnost građana. Na svaki način, piše Post, do implementacije tog sigurnosnog sustava proći će još nekoliko godina.

A, kad smo već kod sigurnosnih tema, tu je članak iz jutrošnjeg Christian Science Monitora u kojemu se kaže da, nakon rujanskih terorističkih napada, sve veći broj kompanija od osoba koje podnose molbe za posao traže otiske prstiju. Te otiske, potom, šalju FBI-ju i Službi za useljavanje i naturalizaciju, koje, praktički, izvrše sigurnosnu provjeru kandidata za posao.

XS
SM
MD
LG