Linkovi

NYT: Bogati i moćni okupljaju se na elitni ekonomski forum (31/1/02) - 2002-01-31


Od jutrošnjeg pisanja tiska, izdvajamo ono o trenutno najaktuelnijem događaju! … "Bogati i moćni okupljaju se na elitni ekonomski forum", piše New York Times, i dodaje: "U skladu s novim vremenima, put do godišnjeg sastanka svjetskih moćnika je ustvari labirint policijskih prepreka, betonskih barijera, rotirajućih svjetala i plavih uniformi. No, kad se uđe u hotel Waldorf-Astoria, sve počinje nalikovati na odmor, na kojemu se susreću ljudi koji se u velikoj mjeri poznaju."

Popis od dvije tisuće petsto sudionika, piše Times, sadrži imena poput Billa Gatesa i Stevea Forbesa, mnoge ruske oligarhe, kraljeve i premijere, senatore, pa čak i pokojeg patrijarha. Ustvari tu je četrdesetak vjerskih čelnika sa svih strana svijeta, dvije stotine eksperata iz takozvanih think-tankova i raznih akademskih ustanova, 350 predstavnika novinskih medija i 40 čelnika sindikata. Oko četvrtine sudionika, procjenjuju organizatori, dolazi iz zemalja u razvoju.

Čelnici tisuću prvih kompanija u svijetu, izvješćuje New York Times, plaćaju godišnje članarine od 25 tisuća dolara, kako bi bili u ovom elitnom, ranije nazvanom "Davoskom krugu". Uz to, za sudjelovanje na samom Forumu, plaća se šest tisuća dolara po sudioniku. Tradicionalno, taj skup kuljučuje i priličan broj ekskluzivnih primanja, večera i raznoraznih drugih domjenaka. Domaćini nekih od prijema su velike kompanije - recimo, Coca Cola će svoj godišnji soare održati u restoranu hotela Četiri godišnja doba.

Inače, kako piše njujorški list, Davos, koji je 30 godina bio domaćin ovog skupa, prilično je brzo pristao na premještanje ovogodišnjeg skupa u New York, u znak podrške gradu nakon rujanskih terorističkih napada. Razlog odricanja Davosa leži, piše Times, u tome što je švicarska vlada pokazala značajno oklijevanje nad svotom potrebnom za sigurnosne mjere tijekom održavanja skupa.

Ovaj je skup, podsjeća Times, ne jednom bio važan katalizator političkih zbivanja. Recimo, palestinski čelnik Yasser Arafat upravo je tijekom Svjetskog ekonomskog foruma sklopio povijesni dogovor s izraelskim ministrom vanjskih poslova Shimonom Peresom. Dvije godine ranije, na istom se skupu južnoafrički predsjednik de Klerk susreo s Nelsonom Mandelom u njihovom prvom zajedničkom pojavljivanju izvan Južne Afrike.

Sudionici će sudjelovati i u nekim tematskim radionicama. Recimo, radionicu o "razumijevanju globalnog gnjeva" vodit će predsjednik kompanije McDonalds; jednu drugu posvećenu "politici isprike" vodit će južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu i nobelovac Elie Wiesel. Tu je, između ostalog i panel posvećen, citiramo, "održavanju veza sa kupcima u ekonomski nesigurnim vremenima". Moderator tog panela je Jeff Bezos, osnivač i direktor kompanije Amazon.com, koja je, upravo zahvaljujući vezi s kupcima, konačno uspjela završiti jednu poslovnu godinu bez gubitka.

XS
SM
MD
LG