Linkovi

Predsjednikova upozorenja ne znače da se planira vojna akcija (31/1/02) - 2002-01-31


Viši dužnosnici Bijele kuće naglašavaju da predsjednik Bush nije namjeravao nagovijestiti neposrednu vojnu akciju protiv Irana, Iraka i Sjeverne Koreje, tri zemlje koje je u svom govoru o stanju nacije preksinoć nazvao 'osovinom zla'.

Čak i prije predsjednikova govora o stanju nacije, dužnosnici Bijele kuće su upozoravali novinare da predsjednikova upozorenja Iranu, Iraku i Sjevernoj Koreji ne znače da planira vojnu akciju. Govorili su kako predsjednik Bush želi jasno dati do znanja da je duboko zabrinut njihovim pokušajima da nabave oružja za masovno uništavanje. Isti dužnosnici su izjavili kako njegove oštre riječi treba promatrati kao signal kako je Amerika odlučna da to spriječi. Ovaj je govor doveo do halabuke u sve tri spomenute zemlje.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer zaobišao je na brifiranju za novinare pitanje o odgovoru Teherana, Bagdada i Pjongjanga, no u privatnim komentarima novinarima, bio je otvoreniji. Izjavio je za novinsku agenciju Reuters da je presdsjednik Bush želio jasno dati do znanja kako vrlo ozbiljno shvaća posao zaštite Amerikanaca. Odražavajući riječi iz predsjednikova govora, gospodin Fleischer je izjavio kako vrijeme istječe i da će predsjednik biti vrlo oprezan u odgovoru na bilo kakvu prijetnju Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG