Linkovi

Očekuju se prosvjedi tijekom Svjetskog gospodarskog foruma (31/1/02) - 2002-01-31


Danas u New Yorku počinje skup političkih i poslovnih čelnika iz čitavog svijeta, za očekivati je da će on privući aktiviste iz mnogih zemalja. Organizatori prosvjeda poslali su višeznačnu poruku o svojim planovima.

U New Yorku je policija zatvroila neke ulice i postavila betosnke prepreke kao pripremu za današnji početak Svjetskog trgovinskog foruma. Na ovom petodnevnom skupu okupit će se poglavari država, poslovni čelnici i pripadnici nevladinih agencija. Skup će se održati u hotelu Waldorf Astoria koji se nalazi u središtiu Manhattana. Vlasti su postrožile mjere sigurnosti oko tog hotela kako bi se spriječili nasilni ulični sukobi između policije i prosvjednika koji su prekidali velike međunarodne skupove proteklih godina.

Aktivisti kažu da će ovogodišnji prosvjedni skupovi ispred Svjetskog ekonomskog foruma biti "u granicama zakona, mirni i militantni". Oni očekuju da će se tisuće prosvjednika početi okupljati već danas u petak, ispred hotela Waldorf-Astoria, u kojemu će se održavati ekonomski summit. Čelnici prosvjeda kažu da se protive siromaštvu, nezaposlenosti, ratu i čitavom nizu drugih pojava.

Jedan od organizatora prosvjeda, Brian Becker, iz antiratne skupine "International Answer", kaže da su aktivističke organizacije jedinstvene u svom pozivu na ekonomsku pravdu."Mi se ne protivimo globalizaciji kao takvoj. Mi se protivimo globalizaciji siromaštva. Ovakav oblik globalizacije, to jest korporativna globalizacija vodi ka bogaćenju nekolicine na račun mnogih. Mi želimo globalizirati jednakost. Mi želimo globalizirati punu zaposlenost. Mi želimo globalizirati istinsku 'živi i pusti druge da žive' ekonomsku trgovinu".

Posljednjih godina, nasilje je izbilo tijekom prosvjeda za vrijeme ekonomskih summita u Seattleu, u Washingtonu, i u Genovi. Sukobi su često bacili u sjenu i zbivanja na ekonomskom skupu i poruku prosvjednika na ulici. Dvadeset čelnika država i više od tisuću međunarodnih poslovnih čelnika nazočit će, kako se očekuje, skupu u New Yorku. Organizatori redovitog godišnjeg Svjetskog ekonomskog eoruma kažu da su odlučili premjestiti skup iz Davosa, u Švicarskoj, u New York, kako bi ovom gradu pružili podršku nakon terorističkih napada od 11. rujna.

Neki aktivisti, međutim, optužuju Svjetski Ekonomski Forum da je ovogodišnji summit premjestio u New York u nadi da će oslabiti prosvjede. Studentski aktivist Elijah Crane kaže da će i u New Yorku biti održani prosvjedi. "Naši će se prosvjedi nastaviti tako dugo dok god budu postojali njihovi rasistički, ekonomski i vojni napadi. Nova generacija proturatnih aktivista upravo stasa usporedo s borbom protiv globalizacije. A, mi ćemo se nastaviti boriti za globalnu pravdu".

Očekuje se da će prosvjednici stići iz više od 30 američkih saveznih država, te iz nekoliko drugih zemalja. Oni kažu da će reakcija policije odrediti hoće li prosvjedi ostati miroljubivi. Mnoge su skupine i organizacije dobile dozvole za prosvjede. U sklopu priprema za očekivane prosvjede, njujorška policija prošla je posebnu obuku, a policajci su odlazili i u gradove koji su prošli kroz takve protuglobalizacijske prosvjede.

XS
SM
MD
LG