Linkovi

U američkom Ministarstvu pravosuđa - pokrivena pravda! (31/1/02) - 2002-01-31


Američki ministar pravosuđa više neće biti fotografiran ispred dva kipa, koja prikazuju djelomično ogoljela ljudska tijela, u Velikoj dvorani Ministarstva pravosuđa, u Washingtonu.

Velika dvorana Ministarstva i dalje će se koristiti u svim svečanim zgodama, kao i za ministrove tiskovne konferencije, ali će kipovi biti "odjeveni". Točnije, omotani u zavjese.

Ministarstvo pravosuđa potrošilo je 7900 dolara na kupovinu plavih zavjesa, koje će prekrivati dva velika aluminijska kipa, izrađena u art deco stilu. Kipove je izradio kipar C. Paul Jennewein, dobitnik međunarodnog priznanja Prix de Rome, po narudžbi Ministarstva pravosuđa, još tridesetih godina prošlog stoljeća. Od 1936. godine, ti kipovi krase najsvečaniju dvoranu Ministarstva.

Jedan je kip ženska figura, nazvana "Duh pravde", dok je druga muška, nazvana "Vladavina zakona". Obje prikazuju djelomično ogoljela tijela. Tijekom svojih brojnih tiskovnih konferencija, ministar pravosuđa John Ashcroft često je sniman upravo s ogoljelim grudima "Duha pravde" u pozadini. Fotografi su se, štoviše, - tako se barem govorilo -, natjecali tko će napraviti bolji kadar ministra u odnosu na kip.

Od sada, međutim, pozadinu ministra činit će plave zavjese, od stropa do poda. Televizijska i novinska izvješća odmah su ustvrdila da je upravo ministar Ashcroft zatražio "odijevanje" kipova. Glasnogovornik Ministarstva takvu je tvrdnju odmah odlučno opovrgnuo. "Ministar Ashcroft nije niti znao da se planira nabava zavjesa. On ima mnogo važnije stvari kojima se mora baviti nego pokrivanjem kipova," rečeno je iz Ministarstva.

Znao ili ne znao, tražio ili ne, činjenica je da su kipovi bili prekrivani i ranije. Mnoge službene zgode u Ministarstvu i za ranijih su ministara zahtijevale prekrivanje obnaženih kipova. Jedino što su onda zavjese bile unajmljivane iz posudionice, što je svaki puta koštalo oko dvije tisuće dolara. Sada su, za manje od 8 tisuća dolara, na stalnom raspolaganju. Vrijedno je spomenuti da je, - premda je vrijednost tadašnjih i današnjih dolara potpuno drugačija -, gotovo tolika bila i svota za koju su kipovi kupljeni. Točnije – 7 tisuća 275 dolara!

XS
SM
MD
LG