Linkovi

Profesionalni proždrljivci (1/2/02) - 2002-01-31


Prežderavanje više nije samo rastući zdravstveni problem. Ono je postalo i sport – pravi, organizirani sport, s posebnim odborima koji propisuju pravila i reguliraju natjecanja u čitavom svijetu, a posebice u Sjedinjenim Državama. Tu je i publika, koja na stotinama takvih natjecanja bodri svoje šampione dok oni proždiru ogromne količine hot dogsa, pizza, hamburgera, pilećih krilca, ili čak i čudnijih prehrambenih proizvoda, poput kiselih krastavaca.

Najveći proždrljivci svijeta okupit će se 21. veljače u posebnom dvosatnom natjecanju "The Glutton Bowl", u organizaciji televizijske mreže Fox. U ožujku, kabelska televizija Discovery Channel tom će fenomenu posvetiti dokumentarni film naslovljen "Gut Busters", odnosno u slobodnom prijevodu, "Krotitelji crijeva".

"Ovaj sport stvarno dolazi na svoje," ponosito je proglasio Richard Shea, predsjednik Međunarodne federacije kompetitivnog jedenja, tijela koje organizira natjecanja poput "Philly Wing Bowl" ili "Nathan's Famous Hot Dog Eating Contest". Za ljude poput, recimo, Dona Lermana, bivšeg vlasnika prodavaonice kruha i peciva, u New Yorku, ovakav razvoj događaja doslovce znači ostvarenje životnog sna. Lerman je, naime, trenutni prvak u jedenju hamburgera, nakon što je prošle godine u deset minuta pojeo 11 i pol hamburgera. "Pretrpavao bih se hranom dok mi želudac ne prokrvari," kaže ovaj neobični šampion, i dodaje: "Sve se isplati za uzbuđenje samog natjecanja. Neki ljudi su dobri u matematici, neki u golfu, a ja sam oduvijek bio dobar u jedenju."

Šampioni u prežderavanju ustvari nisu pretjerano debeli. Don Lerman je, sa svojih metar i 78 centimetara visine, težak 85 kilograma. Kako kaže, imao je niti 70 kila sve dok nije počeo trenirati za natjecanja u jedenju sladoleda i pomfrita. Prošlogodišnji pobjednik natjecanja "Nathan's hot dog contest", gost iz Japana, težio je samo 64 kilograma, a pojeo je 50 hot dogsa u 12 minuta.

Za razliku od spomenutog Japana, u Sjedinjenim Državama, kompetitivno prežderavanje još ne donosi velike zarade. Dapače, neka od većih natjecanja redovito su dobrotvorna, prikupljajući novce za, - najčešće -, humanitarne organizacije koje se bore protiv gladi. Najveća nagrada bit će ponuđena upravo u natjecanju "Glutton Bowl", televizije Fox – 25 tisuća dolara!

XS
SM
MD
LG