Linkovi

Vlada poslala Saboru na usvajanje paket zakona o obrani i nacinalnoj sigurnosti (31/1/02) - 2002-01-31


Nakon skoro dvije godine natezanja i usuglašavanja između predsjednika republike i hrvatske Vlade na današnjoj sjednici kojoj je pribivao i predsjednik republike Vlada je konačno usvojila paket zakona iz oblasti obrane i strategije nacionalne sigurnosti. To su prijedlog zakona o obrani, zakona o oružanim snagama, te provedbeni zakonski prijedlozi o proizvodnji, remontu i prometu naoružanja i vojne opreme, i zakon o sudjelovanju pripadnika Hrvatske vojske u mirovnim operacijama.

Hrvatska vojska bi u doglednoj mogućnosti trebala biti manja, modernija i bolje opremljena, kaže ministar Radoš, a kad su u pitanju izdvajanja za vojsku Radoš najavljuje: “Treba misliti o tome kakvo će biti kretanje i razvoj društvenog bruto-nacionalnog proizvoda da Republika Hrvatska deklarira svoj stav, da će troškovi za obranu, da bi se mogla izvšiti njena reforma, iznositi oko negdje oko 2,2 posto bruto nacionalnog proizvoda. Ovim zakonskim prijedlozima predviđa se da broj djelatnih osoba u oružanim snagama umjesto dosadašnjih 41 tisuću bude svega 25 tisuća čime se ispunjavaju NATO standardi koji nalažu da svega 0,6 posto stanovništva jedne države može biti zaposleno u oružanim snagama. Time će pasti i ukupni troškovi plaća osoblja u odnosu na postojeće stanje koji su do sada bili oko 70 posto, a sad bi bili oko 50 posto.

“…Ili ispod 50 posto tako da bi se u već određenom proračunu, a on je definiran i sigurno ne možemo očekivati da će se povećavati, otvorio prostor za ove druge aspekte – modernizacija, održavanje, opremanje, proizvodnja i infrastruktura.

Predsjednik Stipe Mesić koji je po Ustavu i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, očekuje da će ovaj paket zakona u Hrvatskom saboru biti izglasan konsenzusom jer: “Dobili smo produkt ove suradnje koji svrstava Hrvatsku u zemlje koje imaju modernu obranu i imat će obranu, vojsku, onoliku koliku Hrvatska može podnijeti, a koja je dovoljna za Hrvatsku obranu. Mislim da smo s ovom regulativom pokazali da veoma brzo možemo usvojiti standarde NATO pakta jer je jedan od naših strateških ciljeva ulazak u NATO pakt, ali i ulazak u Europsku uniju. Ova regulativa daje upravo taj okvir po kojem možemo biti moderna europska zemlja i ono što je potpredsjednik Granić rekao – mi smo s ovom regulativom do kraja depolitizirali vojsku.

XS
SM
MD
LG