Linkovi

Reagiranja na predsjednikov govor o stanju nacije (30/1/02) - 2002-01-31


Optimizam koji je prožimao sinoćnji govor predsjednika Georgea Busha odražava se i u redakcijskim komentarima većine američkih listova. Slijedi kraći pregled prvih reagiranja današnjih dnevnika na predsjednikov govor o stanju nacije.

“Predsjednik Bush je održao govor kakav se može čuti u vrijeme rata – iskreni i koncizni popis zadataka na dugom putu koji predstoji u borbi protiv medjunarodnog terorizma.” Uz ovu ocjenu, Washington Post ističe predsjednikovo obećanje da se neće posustajati sve dok se teroriste ne izvede pred lice pravde. Pri tome se navode i njegove riječi da Sjedinjene Države neće dopustiti da sponzori terorizma poput Sjeverne Koreje, Irana i – iznad svega – Iraka, dodju u posjed oružja za masovno uništavanje.

New York Times ocjenjuje da je govor gospodina Busha prije bio dokaz robusnog stanja predsjednikovanja, nego neizvjesnog stanja nacije. Predsjednikov uspjeh u ratu protiv terorizma u očima je Amerikanaca znatno uvećao ugled gospodina Busha – smatra list i ukazuje na ogromni politički kapital koji je predsjednik stekao. Dio govora koji se ticao ekonomskih pitanja je, medjutim – razočarao, ocjenjuje vodeći njujorški list, ističući da predsjednik želi iskoristiti svoju popularnost kako bi nastavio s politikom smanjenja poreza najbogatijim Amerikancima.

Chicago Tribune u redakcijskom komentaru konstatira da da je predsjednik bio svjestan činjenice da će samo rijetki osporiti tri prioritetna zadatka koja je iznio u govoru. Jer, u pitanju su sljedeći zadaci: pobjediti u ratu, zaštititi domovinu i oživjeti gospodarstvo. Predsjednik, medjutim, treba imati na umu i činjenicu da mu oko ostvarenja trećeg zadatka – oživljavanja gospodarstva – predstoje žestoke rasprave, smatra Chicago Tribune.

Na taj ekonomski aspekt upozorava i Boston Globe: “Rat i recesija ne bi trebali prikrivati činjenicu da Bushev proračun, koji će biti objavljen u ponedjeljak, predvidja deficit od 100 milijardi dolara – uključujući povećanje vojnih izdataka za dodatnih 48 milijardi dolara”- istaknuto je u bostonskom dnevniku.

XS
SM
MD
LG