Linkovi

Iz tiska: u rezervi ostala ministrica unutrašnjih poslova, Gail Norton (30/1/02) - 2002-01-30


Pogledajmo o čemu pišu jutrošnja izdanja najvećih američkih listova … Naslovnice zauzima govor predsjednika Busha o stanju nacije. Odvojeni članci u svim su novinama posvećeni pojedinim temama njegovog govora. Manji okvirić u većini listova, međutim, upozorava na jedan detalj, točnije tradiciju koja preživljava već dugi niz godina.

U vrijeme predsjednikovog govora, kojemu, osim članova Kongresa, prisustvuju i gosti, ali i vlada, jedan je član vlade redovito zadužen da govoru NE prisustvuje. To za slučaj da neka katastrofa pogodi zgradu Kongresa, da pogine predsjednik, i da onda postoji imenovani vršitelj predsjedničke dužnosti. Ove godine, dok su se svi pitali hoće li to biti dopredsjednik Dick Cheney, pokazalo se da je po dužnosti morala biti odsutna ministrica za unutrašnje poslove Gail Norton.

Za razliku od većine zemalja u svijetu, ministar unutrašnjih poslova u Sjedinjenim Državama nije na čelu policije, nego se brine o stanju nacionalnih parkova i drugih prirodnih dobara u nadležnosti vlade. Dvoje članova kabineta predsjednika Busha nikada neće trebati brinuti o prinudnoj odsutnosti iz sigurnosnih razloga. Ministrica rada Elaine Chao i Ministar stanovanja Mel Martinez su naturalizirani državljani, pa tako, prema Ustavu, nikada ne mogu obnašati dužnost predsjednika.

Od lakših tema, izdvajamo priču o sudu posvećenom uljudnom rješavanju sporova i problema, o čemu piše Christian Science Monitor. Naime, u gradu Charlestonu, proglašenom osam puta najuljudnijim gradom u Americi, odlučili su posvetiti rad jednog suda boljoj kvaliteti življenja u gradu.

U praksi, to izgleda ovako. Ako nekoga smeta cjelonoćno lajanje susjedovog psa, onda se on neće svađati sa susjedom, ili, ne-daj-bože, posegnuti za drastičnijim mjerama, nego će sve prijaviti Sudu za bolji život, kako se zove dotični sud. Sudac, kojega je imenovao gradonačelnik, pronaći će način kako da riješi spor na za sve strane najbolji način. U provedbi odluka, sudu je na raspolaganju jedan policajac kojemu je to jedini posao. Osim lajućeg psa, najčešći su problemi neodržavanje zelene površine ispred vlastitih vrata i neurednost u odlaganju smeća.

XS
SM
MD
LG