Linkovi

Hollywood si voli čestitati (29/1/02) - 2002-01-29


Svijet show biznisa naprosto ne može živjeti bez da se sam sebi ne divi - svaki novi dan, čini se, donosi novu svečanost nagrađivanja. Malo tko ih uopće može prebrojati, ali, oni koji su to učinili tvrde da ih je prošle godine bilo ravno 564!

Nije uvijek bilo tako. Dapače, još ne tako davno, postojala je dodjela Emmyja, zatim Oscara, i, potom, Grammyja. I to je bilo sve. Pokazalo se, međutim, da u Hollywoodu svatko priželjkuje nekakvu zlaćanu figuricu. Doduše, nije sve u glađenju ega zvijezda i zvijezdica. Svečanosti dodjela raznih nagrada, koje se prenose na televiziji, donose zaradu od reklama, a ta je zarada jeftina - velike zvijezde pojavljuju se, naime, posve besplatno.

20. siječnja, 25 milijuna gledatelja pratilo je televizijski prijenos dodjele Zlatnih globusa, više nego što ih je tog tjedna pratilo najgledanije televizijske serije, "Zapadno krilo" i "Zakon i red". Prije samo nekoliko godina, Zlatni globusi jedva da su izazivali ikakvu pažnju. Nagrade dodjeljuje oko 90 članova Udruženja holivudskih stranih dopisnika. To je drastično manje izborno tijelo nego, recimo, 4200 članova Akademije igranog filma, koji biraju dobitnike Oskara.

Svoju su najnižu točku Globusi dosegli 1982. godine, kada je nagradu dobila starleta Pia Zadora, za ulogu u filmu "Butterfly", koji je, po općem mišljenju, bio vrlo blizu mekom porniću. Otada, priličan broj godina, američka televizija nije ni pomišljala da prati dodjelu Zlatnih Globusa.

Vremena su se promijenila - Udruženje stranih holivudskih dopisnika je pokazalo da danas može privući i najveće zvijezde. Ove godine, redatelj Ron Howard nije krio zadovoljstvo Globusima koje je dobio njegov film "Prekrasan um". Oni, naime, neizostavno, privlače pažnju na njegov film – baš uoči glasanja članova Filmske akademije za dobitnike Oskara.

Od prosinca pa do travnja, tvrde poznavaoci prilika, ne prođe niti jedan tjedan, a da se ne televiziji ne prikaže dodjela nekih nagrada i priznanja holivudskoj industriji zabave. Od kraja veljače, tempo postaje upravo bjesomučan, jer se približava datum dodjele Oskara - ove godine, to će biti 24. ožujka. Prije toga, 24. veljače, svoje nagrade dijeli Britansko udruženje za film i televiziju. 27. veljače, tu je dodjela Grammyja; 2. ožujka, svoja priznanja proglašava Udruženje scenarista, a dan kasnije, Udruženje producenata. Konačno, 10. ožujka, nagrade dijeli Udruženje filmskih glumaca.

Ovakva gužva svečanih dodjela nagrada može izazvati i neke probleme. Primjerice, prva siječanjska dodjela priznanja, ona Američkog instituta za film, već je dobila nadimak "Nestali u akciji" - naime, od 17 dobitnika nagrada, jedanaest ih nije bilo prisutno! Među odsutnima, bili su Steven Spielberg i Tom Hanks, koji su nagrađeni za miniseriju "Band of Brothers", te glumac Denzel Washington, koji je odnio nagradu za ulogu u filmu "Training Day".

XS
SM
MD
LG