Linkovi

Medicinska pomoć Afganistanu (29/1/02) - 2002-01-29


Zahvaljujući koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama u Afganistanu, stanovnici Mazar-e-Sharifa danas imaju nešto što im je dugo nedostajalo – veliku, dobro opremljenu, modernu bolnicu. Ta je bolnica, koju je osnovao Jordan, otvorena 8. siječnja i u njoj je već liječeno nekoliko tisuća Afganistanaca.

“Medicinske zalihe i oprema daleko su bolji nego u tradicionalnim afganistanskim bolnicama,” rekao je dr. Ziad Al-Shraideh, anesteziolog u bolnici. Uz više od deset kirurga, osoblje uključuje stručnjake iz dvadeset područja medicine, uključujući pedijatriju, porodiljstvo, ginekologiju, dermatologiju i radiologiju.

Jordanska vojska odgovorna je za zapošljavanje osoblja, funkcioniranje i sigurnost bolnice. Medicinski centar američke vojske osigurava logističku podršku. Bolnica u Mazar-e-Sharifu izgrađena je u samo deset dana. Ona je samo dio velikih napora koje ulažu Sjedinjene Države i njihovi partneri iz koalicije u zadovoljavanje ogromnih humanitarnih potreba afganistanskog naroda.

Od 1. prosinca, koalicijske snage i humanitarne organizacije dostavile su u Afganistan preko stotinu tisuća metričkih tona hrane i medicinskih potrepština. Zalihe se dostavljaju konvojima preko jedanaest ruta i zrakoplovima na devet sletišta. Međutim, loše vremenske prilike i prisutnost milijuna mina predstavljaju ozbiljne prepreke za humanitarne napore. Trenutno na uklanjanju smrtonosnih mina radi oko 4.500 Afganistanaca, koji su prošli obuku Ujedinjenih naroda.

Humanitarna pomoć stiže u pravi čas. Oko šest milijuna Afganistanaca ima nikakav ili vrlo ograničen pristup zdravstvenoj skrbi. Prema procjenama, 250 tisuća djece umire svake godine od posljedica neishranjenosti. Svaki četvrti Afganistanac umire prije pete godine života, uglavnom od bolesti koje se mogu spriječiti, kao što su kozice i dijareja. Više od 16 tisuća žena u Afganistanu umire svake godine u porodu ili od uzroka vezanih uz trudnoću.

Napori koalicije na poboljšavanju zdravstvene skrbi u Afganistanu u jasnoj su suprotnosti s potezima bivših vladara zemlje talibana. Talibanske snage krale su hranu i medicinske zalihe namijenjene afganistanskom narodu. Krajem studenoga u zadnji čas je spriječen pokušaj talibanskih fanatika da dignu u zrak javnu bolnicu u Taloquanu. Uklanjanje talibana s vlasti bilo je najvažniji korak u zaštiti zdravlja naroda Afganistana.

XS
SM
MD
LG