Linkovi

Humanitarna pomoć Afganistanu (30/1/02) - 2002-01-29


Vojne se operacije u Afganistanu nastavljaju. Američke snage nastavljaju potragu za talibanskim i al-Qaidinim teroristima, s ciljem da uh zarobe ili ubiju. Kod mjesta Hazar Qadam, američke su snage uništile vrlo veliku količinu oružja i streljiva. Tom je prilikom zarobljeno 27 talibana. … Radi se, medjutim, o puno širem pothvatu. Prema riječima američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda, Sjedinjene Države su pokrenule “jedan od najvećih, ako ne i najveći program humanitarne pomoći u povijesti.”

Sada afganistanskom narodu pristiže pomoć u hrani, lijekovima i poljoprivrednim proizvodima. To ne bi bilo moguće bez munjevite akcije koalicijskih snaga kojima su na čelu Sjedinjene Države. Oni su stali na put al-Qaidi i talibanima.

Operacije koalicijskih snaga obuhvatile su i više od 160 avionskih letova kojima je dopremljeno više od dva i pol milijuna porcija hrane, zatim 740 metričkih tona žita i više od 70 tisuća deka. Koalicija koju predvode Sjedinjene Države bila je, u stvari angažirana na dvije fronte rata u Afganistanu. Jedna fronta je vojna, a druga humanitarna. Uspjeh se postiže na obje fronte.

Ministar obrane Donald Rumsfeld tim je povodom rekao: “Pomogli smo u uspostavljanju sigurnog okruženja u kojem su različite humanitarne organizacije bile u mogućnosti izvršiti svoje programe.” Koalicija je u Afganistanu pomogla u otvaranju 11 važnih prometnica za kamionske konvoje, te 9 zračnih luka. Sada se kamionima mogu isporučiti tisuće tona hrane i drugih humanitarnih pošiljki najugroženijim stanovnicima u izoliranim područjima Afganistana. Amerikanci i drugi sada dopunjavaju humanitarnu pomoć drugim oblicima pomoći, poput obnavljanja infrastrukture, te pomaganja poljoprivrednog sektora. Radi se o medjunarodnom pothvatu. Prema riječima ministra Rumsfelda, “zahvaljujući koalicijskim partnerima, prije svega Jordanu i Rusiji, te Španjolskoj i Južnoj Koreji, otvorene su i potpuno opremljene bolnice u koje su dovedeni i kirurzi.”

Uspostavljena je i funkcionira nova, prijelazna vlada Afganistana. Popunjeni su i najviši državni položaji, te su imenovani guverneri u gotovo pola pokrajina. Afganistanski narod postupno preuzima kontrolu nad svojom zemljom. Afganistan je izdržao više od dva desetljeća rata, tlačenja, suši i neimaštine. Sada je, medjutim, krenuo putem oporavka.

XS
SM
MD
LG