Linkovi

Dodjela nagrada Pravednici među narodima (29/1/02) - 2002-01-29


Deset hrvatskih građana i obitelji danas je dobilo nagrade Pravednici među narodima. Priznanje koju Izrael dodjeljuje nežidovima za čovječnost iskazanu pri spasavanju Židova u Drugom svjetskom ratu dodjelio im je veleposlanik David Granit.

Nevenka Barić, Ante Fulgozzi, Agata Djerek, Ante i Jaksa Kalodjera, Hedviga i Vinko Kovačić, Josip Pribilović, Pera i Stanko Šiljeg, obitelji Kapetanović i Kovačević - hrvatski su pravednici među narodima svijeta. Najviše priznanje koje Izrael dodjeljuje ljudima koji su u Drugom svjetskom ratu spašavali Židove uručio im je veleposlanik David Granit.

"Dopustite da ponovo u ime države Izrael izrazim duboku zahvalost pravednicima među narodima na njihovom nesebičnom, plemenitom i herojskom činu," kazao je izraelski veleposlanik u Hrvatskoj.

Na svečanosti održanoj u zagrebačkoj Geodetsko-tehničkoj školi, Granit je naglasio važnost prošlogodišnjeg prvog posjeta hrvatskog predsjednika Izraelu. Govor kojeg je predsjednik Stipe Mesić tada održao u izraelskom parlamentu, kazao je, potvrda je da se Hrvatska suočava s prošlošću i zločinima ustaša nad Židovima.

"Ovo što danas obilježavamo važno je i za hrvatsku i za povijest Židova", kazao je glavni tajnik Svjetskog židovskog kongresa Avi Becker, dodajući da je Hrvatskoj za suočavanje sa "zloglasnim poglavljem svoje povijesti trebalo više nego ostalim evropskim narodima".

U Drugom svjetskom ratu ustaše su ubile oko 80 posto hrvatskih Židova. "Povijest ne smije biti zaboravljena niti je se smije falsificirati," rekao je predsjednik Stipe Mesić. "U tome će pomoći pravednici među narodima. Nije ovo prvi put da se takvim ljudima iz Hrvatske iskazuje počast. Ali se prvi put priznanja dodjeljuju u jednoj školi, među mladima, upravo zato što je neizmjerno važno da mladi znaju pravu istinu o onome sto se događalo u prošlosti pa i u drugom svjetskom ratu," dodao je.

Današnjom svečanošću obilježen je početak uvođenja u nastavni program edukacije o ljudskim pravima i holokaustu. Projekt učenja o holokaustu u hrvatskim školama starta iduće godine odlukom Ministarstva prosvjete. "Hrvatska mladost mora učiti u zločinima koje su činile ustaše u ime hrvatske države, ali i o maloj hrabroj skupini ljudi koja je očuvala dobro ime Hrvata", kazao je Avi Becker.

Izraelsko priznanje Pravednika medju narodima do sada je u svijetu dobilo 16 tisuća ljudi, među kojima oko 80 iz Hrvatske.

XS
SM
MD
LG