Linkovi

Večeras govor predsjednika Busha o stanju nacije (29/1/02) - 2002-01-29


Predsjednik Bush kaže da je najvažnije što može učiniti da bi pomogao gospodarstvu spriječavanje eventualnih budućih terorističkih napada. U svojem obraćanju sazivu oba doma Kongresa, predsjednik će se usredotočiti na svoj prijedlog saveznog proračuna, kojim se, kako kaže, mogu postići zadani ciljevi jačanjem američke sigurnosti kroz najveće povećanje izdvajanja za obranu u posljednjih dvadeset godina.

"Rat protiv terora se nastavlja i mi ćemo u njemu pobijediti. Moramo biti sigurni da izdvajamo dovoljno za pobjedu. U mom prijedlogu proračuna prioritet se daje i domovinskoj sigurnosti, a namjerava se pomoći i gospodarstvu. U njemu su jasno utvrđeni moji prioriteti", istaknuo je predsjednik Bush.

Gospodin Bush zatražit će od Kongresa da se “izdvoji koliko je potrebno” da bi se ostvarila pobjeda u ratu protiv terorizma, kroz nova ulaganja u precizno naoružanje, raketnu obranu i povišice za vojnike. Predsjednik će također tražiti da se za domovinsku sigurnost izdvoji 38 milijardi dolara, koji će se utrošiti za upošljavanje novih 300 agenata Saveznog istražnog ureda FBI-a i desetaka tisuća novih djelatnika sigurnosti u zračnim lukama, te za osiguravanje obuke i opreme za vatrogasce, policiju i spasilačke ekipe na nacionalnoj i na razini saveznih država. Demokrati u Kongresu do sada su, nakon napada od 11. rujna, podržavali predsjednikova dodatna izdvajanja za sigurnost, no pokazuju manje spremnosti da podrže i njegove domaće inicijative, uključujući njegov plan za stimuliranje gospodarskog rasta. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer kazao je da se predsjednik nada da će se to u tekućoj godini promijeniti.

"Mislim da bi predsjednik vrlo rado ponovno vidio isti duh jedinstva koji je vodio članove Kongresa u njihovom pristupu obrani i vanjskoj politici, ali ovaj puta primijenjen na domaćem planu", kazao je gospodin Fleischer.

Predsjednik Bush izjavio je da je njegov ekonomski plan od ključne važnosti za izlazak gospodarstva iz recesije. Demokrati u Kongresu tvrde da predsjednikov plan ide na ruku velikim korporacijama, a ne nezaposlenim radnicima. Na usvajanju ekonomskog plana ipak je, međutim, ostvaren određeni napredak, s obzirom da je čelnik demokratske većine u Senatu Tom Daschle pristao nastaviti s radom na dijelovima plana oko kojih se slažu obje strane, kao što je povećanje beneficija za nezaposlene.

XS
SM
MD
LG