Linkovi

Tolkien privlači posjetitelje u sveučilište Marquette (30/1/02) - 2002-01-29


Tijekom četrnaest godina, koliko je pisao trilogiju "Gospodar prstenova", J.R.R. Tolkien je ispisao mnogo listova papira, a bacio, po svemu sudeći vrlo malo. Doduše, u to vrijeme, on vrlo vjerojatno nije ni sanjao da će sve njegove ispravke i ponovo ispisani listovi, kao i ilustracije o mističnom svijetu Srednje zemlje, jednoga dana biti vrijedni milijune dolara i da će na svjetsku literarnu kartu staviti na prominentno mjesto malo sveučilište Marquette, u Milwaukeeju.

Britanski je jezikoslovac i pisac uporabio više od 9 tisuća listova papira da, - što rukom, a što pisaćim strojem -, ispiše ne samo završni tekst svog epskog djela, nego i sve bilješke, rane zamisli i revizije, do kojih je dolazio tijekom pisanja. Sveučilište Marquette otkupilo je ranih šezdesetih sve te rukopise za svotu koja bi u današnjoj vrijednosti novca iznosila oko 30 tisuća dolara.

Sveučilište Marquette, smješteno u samom središtu Milwaukeeja, malena je i ekskluzivna jezuitska visokoškolska ustanova, koja pridaje u svojem obrazovnom programu veliku težinu klasičnim i tradicionalnim predmetima, među njima književnosti. Upravo je želja za stvaranjem bogate knjižne zbirke rezultirala nabavom Tolkienovih rukopisa. Zasluge za to pripadaju čovjeku po kojemu je danas nazvan bibliotečno-arhivski odjel sveučilišta Marquette - Williamu Readyju.

William Ready si je, prije dolaska u Milwaukee, već stvorio reputaciju organiziravši zbirke književnih djela na sveučilištima Stanford i Berkeley. G. 1956, kada je počeo raditi za sveučilište Marquette, Ready je odmah počeo tragati za suvremenim piscima koji bi bili zainteresirani za slanje svojih djela u arhive milvaukeejskog sveučilišta. Za Tolkiena se William Ready zainteresirao još kad je pročitao "Hobbita", tako da je, u vrijeme objavljivanja "Gospodara prstenova" točno znao da želi njegove rukopise za zbirku sveučilišta Marquette.

Čim je uspostavljen kontakt s Tolkienom, pokazalo se da je britanski pisac zainteresiran za prodaju svojih rukopisa, jer ga je, kao pravog sveučilišnog profesora, brinulo pitanje adekvatne mirovine. Uglavnom, Tolkien je prodao rukopise "Gospodara prstenova", "Hobbita", "Farmera Gila od Hama", te neobjavljene ilustracije za "Gospodina Blissa" za 4700 dolara – koliko danas košta potpisano prvo izdanje knjige.

Među 11 tisuća stranica, koliko ih se nalazi u arhivu sveučilišta Marquette, nalazi se originalna naslovna stranica "Gospodara prstenova" s prvotnim naslovom "Magični prsten", kasnije prekriženim i zamijenjenim. Tu su i ilustracije vodenim bojama za "Hobbita" i "Gospodara prstenova". Četrdesetak stranica izloženo je, zatvoreno u staklo, u knjižnici sveučilišta Marquette, dok je ostalo pohranjeno u posebnom sefu, gdje se kontroliraju temperatura i vlaga, kako bi se rukopisima produžio život.

Godinama, ti su rukopisi privlačili uglavnom stručnjake i znanstvenike i tek ponešto znatiželjne publike – kako kažu u knjižnici sveučilišta Marquette, ne više od petstotinjak osoba godišnje. Od snimanja filmske trilogije "Gospodar prstenova", broj posjetitelja vrtoglavo raste – samo u prosincu više od tisuću posjetitelja svratilo je u Marquette da vidi izložene dijelove rukopisa.

XS
SM
MD
LG