Linkovi

Može li RH do kraja godine vratiti izbjeglim Srbima stanove i kuće? (28/1/02) - 2002-01-28


Srpsko Narodno vijeće dovodi u pitanje vladin plan da do kraja godine izbjeglim Srbima vrati kuće i stanove.

Srpsko narodno vijeće podržava vladin plan vraćanja srpske imovine do kraja 2002, ali ne vjeruje da će se u jednoj godini riješiti problem otvoren prije više od šest godina.

Predsjednik Vijeća Milorad Pupovac kazao je novinarima da vlada nije precizirala kako će vraćati imovinu niti je, dvije godine po dolasku na vlast, u obnovi izjednačila Hrvate i Srbe. "Na nekim područjima još nisu ni procjenjene štete na srpskim kućama, a kamoli izdana rješenja o obnovi", rekao je Pupovac na konferenciji za novinare.

Vlada se obavezala da će iz preko devet tisuća srpskih kuća iseliti hrvatske prognanike i izbjegle bosansko-hercegovačke Hrvate. Iz tuđe imovine najprije će morati oni čije su kuće obnovljene i koji su već dobili naloge za iseljenje.

Hrvate iz Bosne država će zbrinjavati posebnim programima što će je stajati oko 80 milijuna eura.

Pomoćnik ministra obnove prošlog je tjedna izjavio da novim vladinim planom vraćanje srpske imovine prestaje biti političko i postaje isključivo materijalno pitanje.

Milorad Pupovac s tim se neće složiti. Ističe da je do sada oko 40 tisuća Srba podnijelo zahtjev za obnovom svojih kuća, ali dio županija nije izdao niti jedno rješenje, a neke uopće ne primaju zahtjeve građana srpske nacionalnosti.

"Ovih 40 tisuća podnijetih zahtjeva i dinamika kojom se obrađuju pokazuju da bi se obnova srpskih kuća mozda mogla završiti za 40 godina. Mozda! Što se tiče broja obnovljenih kuća građana srpske nacionalnosti državnim sredstvima nisam siguran da li bi ih se moglo izbrojati na prste jedne ili eventualno dvije ruke," rekao je Pupovac.

Srpsko narodno vijeće Vladi zamjera obnovu po etničkom ključu pri čemu prioritet imaju bosansko-hercegovački Hrvati. "Kada su Srbi u pitanju, novac se troši prije svega za otkup njihovih kuća", kaže Pupovac, dodajući da država treba riješavati i problem integracije Hrvata iz Bosne u drustvo, ali ne na teret hrvatskih Srba.

Potvrdu svojih riječi nalazi u najavi vladine Agencije za nekretnine da će do kraja godine otkupiti 4 tisuće srpskih kuća za alternativni smještaj bosanskih Hrvata. "Te se kuće obnavljaju po hitnom postupku. Politika otkupa u vrijeme dok se ne obnavljaju kuće Srba je politika nepovratka", rekao je Pupovac.

Dodao je da Vlada ne čini ništa da bi se promijenile drastične posljedice HDZ-ove politike. "Upravo obrnuto", kazao je, "pojedini vladini segmenti nastoje zadržati stanje stvoreno u vrijeme HDZ-a".

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća u dvije godine nije uspio razgovarati s premijerom iz čega je zaključio da "premijer nema vremena za probleme građana srpske nacionalnosti niti ih tretira problemima svoje vlade".

"Mi već dvije godine govorimo da se Vlada nije ekipirala za ovaj posao. I kada premijer Račan nema vremena za to, to znači da on zapravo ne razumije da je ovo problem njegove vlade," kazao je.

Pupovac je uvjeren da se u dvije godine dio problema mogao riješiti i bez novca - moglo se deložirati osobe koje su zauzele nekoliko kuća, spriječiti maltretiranje srpskih povratnika i identificirati i uhapsiti osobe koje su na na području Plaškog i Dvora postavile mine kako bi zaustavile povratak Srba i elektrifikaciju tog područja za što je 5 milijuna dolara izdvojila Vlada SAD-a.

XS
SM
MD
LG