Linkovi

Poginulo šest boraca al-Qaide (28/1/02) - 2002-01-28


Afganistanske snage, uz potporu američkih specijalaca, sinoć su nasilno prodrle u jednu bolnicu u Kandaharu, u kojoj su se posljednja dva mjeseca krila šestorica boraca al-Qaide. U borbama koje su trajale nekoliko sati poginula su sva šestorica – tvrde afganistanski dužnosnici.

Televizijska mreža CNN javlja da se pucnjava mogla čuti iz bolničkog kruga prije negoli je opet zavladala tišina.

Skupina ranjenih boraca al-Qaide, koja je ušla u bolnicu kad je Kandahar bio u talibanskim rukama, zabarikadirala se u bolničkom kompleksu prošli mjesec kad su ih protutalibanske snage pokušale izbaciti van.

Dužnosnici predsjednika Buhsa vode burne rasprave o tome kako da klasificiraju zatvorenike iz redova al-Qaide i Talibana koji su zarobljeni u Afganistanu. Danas bi o ovom pitanju trebalo raspravljati Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Jučer je ministar obrane Donald Rumsfeld posjetio američku pomorsku bazu Guantanamo Bay na Kubi gdje se nalazi 158 zarobljenika, koji su klasificirani kao tzv. "borci van zakona". Gospodin Rusmfeld je rekao kako je riječ o najopasnijim i najokrutnijim ubojicama na svijetu i da oni neće biti klasificirani kao ratni zarobljenici. No prema izvješćima, Državno tajništvo želi da se na zarobljenike primijenjuje Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima, kako bi i zarobljeni američki vojnici bili tako klasificirani. Prema Ženevskoj konvenciji, od ratnih zarobljenika se ne traži da otkriju informacije o budućim vojnim operacijama.

Prema izvješćima, Pentagon traži od Bijele kuće dopuštenje da uspostavi novo vojno zapovjedništvo koje bi upravljalo američkim postrojbama koje su konkretno zadužene za pitanja domovinske sigurnosti. List “Washington Post” navodi riječi vojni dužnosnika koji su rekli da bi general s četiri zvjezdice ili admiral bio na čelu svih oružanih snaga Sjedinjenih Država zaduženih za obranu Sjeverne Amerike nakon terorističkih napada 11. rujna. Zapovjedna linija ovih jedinica išla bi izravno od predsjednika Busha preko ministra obrane do njihovog zapovjednika, a imala bi i vezu sa šefom Ureda za domovinsku sigurnost Tomom Ridgeom.

XS
SM
MD
LG