Linkovi

Uhićenja osumnjičenika za terorizam diljem svijeta (28/1/02) - 2002-01-28


Nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države, od 11. rujna, civilizirane zemlje svijeta surađuju u naporu da unište al-Qaidu i terorističke organizacije koje su s njom povezane. Od Španjolske do Filipina, policije uhićuju osumnjičenike povezane s mrežom terora Osame bin Ladena.

U Bosni i Hercegovini, šestorica Alžiraca, za koje se vjeruje da su bili povezani s terorizmom, izručeni su vojnim dužnosnicima Sjedinjenih Država. Za osumnjičenike se sumnja da su bili povezani s islamskim terorističkim organizacijama. Bosansko-hervegovačke i američke vlasti vjeruju da su ta šestorica predstavljali značajnu prijetnju američkom osoblju i objektima, kao i građanima Bosne i Hercegovine.

Ranije u Barceloni, policija je uhitila dvojicu osumnjičenih pripadnika al-Qaide, koji su bili u bijegu otkako je, krajem prošle godine, izvršen prepad na tamošnju ćeliju te organizacije. U tom je prepadu policija uhitila osmero ljudi, te zaplijenila oružje, streljivo, mačete i krivotvorene identifikacijske dokumente. Za osumnjičene se tvrdi da su bili uključeni u obuku islamskih terorista i osiguravanje zaklona za teroriste u Europi. Isto tako, oni su prikupljali financijska sredstva za al-Qaidu, uglavnom pomoću ukradenih kreditnih kartica i pljački.

Devet osoba, osumnjičenih za veze s al-Qaidom, uhićeni je nedavno u Pakistanu i Filipinima. Policija u Manili zaplijenila je i tonu eksploziva. U Maleziji, vlasti su uhitile petnaestoricu pripadnika jedne islamske terorističke organizacije, povezane s al-Qaidom, koja želi stvoriti ekstremističku muslimansku državu na teritoriju Malezije, Indonezije i Filipina. Singapurske vlasti uhitile su petnaest osoba, za koje se tvrdi da su bile uključene u zavjeru s ciljem ubijanja Amerikanaca i bombaškog napada na američko veleposlanstvo i druge diplomatske urede u Singapuru.

Koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama prekida tok terorističkog novca, ometa terorističke operacije i otežava teroristima prijelaz granica da bi izvodili svoje ubilačke planove. To je kampanja koja se vodi na mnogim bojišnicama i u mnogima dijelovima svijeta. Kao što je rekao predsjednik George Walker Bush, "Ovo nastojanje na širokoj osnovi, uz trajnu podršku, nastavit će se sve dok terorizam ne bude iskorijenjen. Ovo je stanje jednako Hladnom ratu, kada je trajni pritisak iz mnogih zemalja izazvao raspad komunizma iznutra. Mi ćemo ustrajati u borbi koliko god bude trebalo. Mi ćemo u njoj prevladati."

XS
SM
MD
LG