Linkovi

Afganistan se oporavlja (28/1/02) - 2002-01-28


Afganistan i njegovi stanovnici počinju se oporavljati od više od dva desetljeća sukoba. Prvi znakovi su ohrabrujući. Škole će se ponovno otvoriti. Ceste se popravljaju. Međunarodne organizacije i nevladine organizacije vraćaju se u zemlju, koja više ne služi kao poligon za obuku međunarodnih terorista.

Sjedinjene Države odlučne su pomoći u obnovi Afganistana. Na Međunarodnoj konferenciji za pomoć u obnovi Afganistana, održanoj u Tokiju, američki državni tajnik Colin Powell dotaknuo je samu srž stari. Gospodin Powell je rekao: “Ovo nije konferencija o retorici, već o resursima i pomaganju ljudima kojima je pomoć potrebna.” Državni je tajnik također kazao da će Sjedinjene Države ove godine izvojiti 296 milijuna dolara za pomoć afganistanskom narodu u obnovi njegovog društva.

Sjedinjene Države nisu jedina zemlja koja daje svoj doprinos naporu za koji će, vjeruje se, tijekom sljedećih deset godina trebati izdvojiti 15 milijardi dolara. Drugi važni donatori su Europska unija, Japan i Saudijska Arabija. Mnoge druge zemlje također velikodušno izdvajaju pomoć.

Američki napori bit će usmjereni na – kako je rekao gospodin Powell – “projekte od velikog značaja koji će brzo dovesti do otvaranja radnih mjesta, generirati prihod, pokrenuti ponovno kolanje novca kroz gospodarstvo, obnoviti važnu infrastrukturu i potaknuti povratak milijuna izbjeglica i interno raseljenih osoba.”

Amerika također pomaže u obnovi afganistanske poljoprivrede. Afganistanski poljoprivrednici moraju imati alternativu za uzgoj opijumskog maka kako bi se smanjila prerada i preprodaja droga. Za oporavak Afganistana važno je i uklanjanje mina. Kako je rekao državni tajnik Colin Powell, “Poduzimanje koraka na ovom polju promiče javnu sigurnost, pomaže u liječenju ratnih rana, olakšava dostavu humanitarne pomoći….i stvara sigurnu i stabilnu situaciju u kojoj mogu cvasti politička i ekonomska sloboda.”

Obnova se ne može provoditi bez odgovarajuće sigurnosti. Od posebne je važnosti reintegracija bivših boraca u društvo. Afganistanska prijelazna vlada mora organizirati i obučiti nacionalnu vojsku i policiju, koje će biti pod civilnom kontrolom i poštivati ljudska prava.

Predsjednik George Walker Bush jasno je dao do znanja da Sjedinjene Države neće napustiti narod Afganistana. Sjedinjene Države i druge zemlje radit će kako bi pomogle afganistanskom narodu da ponovno izgradi politički stabilan, ekonomski održiv i siguran Afganistan.

XS
SM
MD
LG