Linkovi

Vlada SAD odlučna u tvrdnji da zatočenici na Guantanamu nisu ratni zarobljenici (28/1/02) - 2002-01-28


Predsjednik George Bush je s članovima Vijeća za nacionalnu sigurnost razmotrio pitanje pravnog statusa zatočenih talibana i pripadnika al-Qaide koji se nalaze u američkoj bazi Guantanamo na Kubi.

Glavna tema sastanka – treba li se zatočenike tretirati u skladu s Ženevskim konvencijama. U ovom trenutku, zatočenike se tretira kao takozvane “ilegalne borce”, koji nemaju prava koja se inače daju ratnim zarobljenicima.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer izjavio je da je vlada odlučna u tvrdnji da zatočenici nisu ratni zarobljenici. "Raspravljalo se o tome imaju li zatočenici pravo na punu zaštitu koje daje Ženevska konvencija ili ne" – rekao je gospodin Fleischer. On je također rekao da će se prema zatočenicima – bez obzira na njihov pravni status – uvijek postupati humano.

Francuska vlada šalje u američku bazu u Guantanamu na Kubi izaslanstvo čiji je zadatak provjeriti ima li među zatočenim talibanima i borcima al-Qaide francuskih državljana.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova ponovila je zahtjev da se svi zatočenici, bez obzira na njihov pravni status, tretiraju u skladu s međunarodnim pravom. U priopćenju se navodi da je izvjestan broj zatočenika izjavio da imaju francusko državljanstvo. Dnevnik Figaro tvrdi da je takvih sedam.

Saudijska Arabija tvrdi da je među 158 zatočenika u američkoj bazi Guantanamo na Kubi – više od stotinu njezinih državljana.

Radi se o zatočenim talibanima i pripadnicima al-Qaide, zarobljenim u Afganistanu.

Saudijska je vlada zatražila da joj se predaju osumnjičenici, kako bi ih podvrgla ispitivanju.

XS
SM
MD
LG