Linkovi

Film tjedna: Mothman Prophecies (27/1/02) - 2002-01-27


Protekli tjedan donio je u američke kino-dvorane relativno skromnu ponudu novih filmova. Od novoga, ali ne i pretjerano dobroga, izdvajamo science-fiction horror The Mothman Prophecies s Richardom Gereom u glavnoj ulozi.

Plakati za The Mothman Prophecies, novi horror redatelja Marka Pellingtona, nose natpis “snimljeno prema istinitim događajima”. Ovu tvrdnju treba, međutim, primiti sa zrncem soli. Pellington je inspiraciju pronašao u knjizi Johna Keela, u kojoj autor opisuje misteriozne pojave zabilježene između 1966. i 1967. u zabačenom mjestu Point Pleasant u ruralnoj saveznoj državi West Virginia.

Prema Keelu i brojnim lokalnim očevicima, prije 35 godina oko Point Pleasanta događale su se neobične i neobjašnjive stvari. Mnogi stanovnici ovog mjestašca vidjeli su stvorenje crvenih očiju nalik na velikog moljca – odatle mu i ime "Mothman – čovjek-moljac”. Kasnije je uz Mothmana, barem u lokalnoj predaji, vezana i jedna stvarna tragedija – kolaps mosta u Point Pleasantu, u kojem je poginulo preko četrdeset osoba.

Novi horror Mothman Prophecies – "Mothmanova predskazanja" obrađuje zagonetne događaje iz Point Pleasanta kroz oči fiktivnog novinara Washington Posta Johna Kleina, kojega glumi Richard Gere. Na početku filma, Kleinova supruga doživi prometnu nesreću, nakon što pred sobom ugleda neobično biće u obliku moljca. Nakon njene smrti, za njom ostaje crtež neobične pojave. Dvije godine nakon nesreće, Klein automobilom putuje na intervju izvan grada, no umjesto na odredište, potpuno neobjašnjivo stiže u gradić Point Pleasant.

Od samog početka, progone ga neobjašnjivi događaji – jedan bijesni stanovnik gradića optužuje ga da ga već tri dana prati; dobiva čudne telefonske pozive u kojima mu netko opisuje intimne detalje iz njegovog života, a uskoro otkriva da se oko Point Pleasanta pojavljuje biće nalik onome kojega je nacrtala njegova supruga. Klein zaboravlja intervju i odlučuje se pozabaviti lokalnom misterijom. U tome mu pomaže šefica tamošnje policije Connie.

“Dosjei X na Prozacu” – tako je Mothman Prophecies opisao jedan američki kritičar. Ni drugi nisu posebno oduševljeni. Iako je u paranoičnom Arlington Roadu pokazao da je stručnjak za atmosferu, redatelj Pellington u svojem novom filmu jedva da je od atmosfere uspio otići korak dalje. Nije mu pomogao ni osrednji scenarij Richarda Hatema, koji je radnji propustio dati jasan i logičan rasplet. Likovi su, kao i u svakom horroru, relativno jednodimenzionalni. Uz Gerea, u sporednim se ulogama – odrađenim korektno – pojavljuju Laura Linney, Will Patton, Debra Messing i Alan Bates.

XS
SM
MD
LG