Linkovi

Otvaranje Zimskih OI - svečanost glazbe (27/1/02) - 2002-01-27


Nakon 22 tisuće prevaljenih kilometara, olimpijska će baklja – za 12 dana – stići na stadion Rice-Eccles u Salt Lake Cityu. Dočekat će je više od 44 tisuće gledatelja, tisuće sudionika Olimpijade, te pozornica puna vrhunskih američkih glazbenika. Organizatori se nadaju da će program svečanog otvaranja igara svima ostati u sjećanju.

360 članova zbora Mormon Tabernacle, će na otvorenju Igara sa simfonijskim orkestrom Utaha izvesti skladbu koja bi trebala obilježiti Olimpijadu u Salt Lake Cityu. Skladatelj ove kompozicije je John Williams. Nazvao ju je Call of the Champions, u prijevodu “Poziv šampiona”.

Ovaj je petostruki dobitnik Oskara u svojoj skladateljskoj karijeri našao posebno mjesto za natjecanja vrhunskih sportaša. Nakon što je komponirao glazbu za Olimpijadu u Los Angelesu 1984. godine, te za Olimpijske igre u Atlanti 1996. – bilo je normalno glazbeno obilježiti i 19. zimsku Olimpijadu u Salt Lakeu. Podsjetimo da je John Williams dobitnik 16 glazbenih nagrada Grammy, 3 Golden Globea, 2 Emmya … te da je 39 puta nominiran za Oscara. Mnogi će ga se sjetiti po glazbi koju je komponirao za filmove Jurski Park, Indiana Jones, Saving Private Ryan, Superman, itd, itd.

Uz Johna Williamsa, zbor Mormon Tabernacle i simfonijski orkestar Utaha, u svečanosti otvaranja Olimpijade će sudjelovati šarena kombinacija glazbenika. Počnimo s Dixie Chicks…

Ženski trio Dixie Chicks koji je prije tri godine uletio na scenu američke country-glazbe, napravio je veliku pometnju i osvojio naklonost milijuna ljubitelja. Uspjele su napraviti mješavinu bluegrassa, popa, rocka i izvorne country glazbe, te šarolikoj publici ponuditi jedan novi, svježi zvuk.

Dakle, 8.veljače će nas na svečanom otvaranju Olimpijade na stadionu Rice-Eccles zabavljati – uz ostale – trio Dixie Chicks. Bit će tu i Sting, zatim Rita Coolidge, pa čelist Yo-Yo-Ma, te Robbie Robertson … Eclipse … i drugi.

Recimo na kraju da je ostalo još oko 400 ulaznica za svečano otvaranje Olimpijade. Cijena karte - 885 dolara. … Vjerojatno je prihvatljivija varijanta biti među oko tri i pol milijarde televizijskih gledatelja koji će – kako se procjenjuje – pratiti prijenos otvaranja 19. Zimskih olimpijskih igara.

XS
SM
MD
LG