Linkovi

Powell traži da se na zarobljenike u Guantanamo Bayu počne primjenjivati Ženevska konvencija (27/1/01) - 2002-01-27


Američki državni tajnik Colin Powell pozvao je predsjednika Busha da izda naredbu da se Sjedinjene Države moraju službeno pridržavati Ženevske konvencije kada se radi o zarobljenicima iz Afganistana, zatvorenim u bazi Guantanamo Bay na Kubi. Kako je javljeno, Vijeće za nacionalnu sigurnost trebalo bi o ovom pitanju raspravljati sutra. Dužnosnici kažu da je gospodin Powell pozvao predsjednika da ukine prethodnu odluku, te da se Ženevska konvencija o postupanju prema ratnim zarobljenicima počne primjenjivati na pripadnike al-Qaide i talibana zatvorene na Kubi. Zarobljenici se trenutno smatraju “borcima van zakona”, a Ženevska konvencija ne priznaje tu kategoriju.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld danas putuje na Kubu, gdje će obići američku bazu Guantanamo Bay, u kojoj se nalaze talibanski i al-Qaidini zarobljenici.

Gospodin Rumsfeld razgledat će zatvorski kompleks poznat kao Camp X-Ray, u kojem je smješteno 158 zatvorenih pripadnika talibana i al-Qaide. Sjedinjene Države počele su prebacivati zarobljenike iz Afganistana na Kubu prije dva tjedna, no novi su letovi za sada obustavljeni, dok se ne izgrade dodatni kapaciteti za smještaj zarobljenika. U Campu X-Ray zarobljenici koji, kako se vjeruje, potječu iz 25 zemalja, smješteni su u pojedinačne ćelije s betonskim podovima, drvenim krovovima i zidovima od lanaca. Dobivaju redovite obroke, omogućeno im je tuširanje i tjelovježba i osigurana im je zdravstvena skrb. Podijeljeni su im i vjerski materijali i osiguran im je muslimanski svećenik. U srijedu je počelo ispitivanje zatvorenika o terorističkim aktivnostima. Nekima će se možda kasnije suditi pred posebnim vojnim tribunalima, no vjeruje se da će ih većina biti vraćena u njihove zemlje.

XS
SM
MD
LG