Linkovi

Slučaj Enron: Javnost ne vjeruje republikancima (27/1/01) - 2002-01-27


“U javnosti je sve jača percepcija da su republikanci imali daleko jače veze s Enronom, nego demokrati,” javlja jutros New York Times. Njujorški dnevnik donosi rezultate ankete provedene u suradnji s televizijskom mrežom CBS, čiji su rezultati također pokazali da je preko polovine Amerikanaca uvjereno da administracija nešto prikriva ili laže o kolapsu Enrona. Ista je anketa, međutim, također pokazala da predsjednik Bush i dalje uživa vrlo veliku popularnost – podržava ga čak 82 posto Amerikanaca.

“Los Angeles Times” u svojem nedjeljnom izdanju donosi opsežan profil Enrona. Ova kompanija, koja se danas povezuje s velikim prijevarama i pohlepom, godinama je smatrana najinovativnijom u zemlji. No, kako piše losanđeleski dnevnik, kreativnost se poticala na krive načine, što je dovelo do pomanjkanja discipline i čestog kršenja pravila. Novac se trošio i bez odobrenja, a brzi rezultati bogato su se nagrađivali. Na kraju je – piše “Los Angeles Times” – Enron više nalikovao na plaćenika, nego na običnu kompaniju.

“Washington Post” jutros piše da će Pentagon tražiti od Bijele kuće odobrenje za uspostavljanje novog zapovjedništva za domovinsku sigurnost. Ministarstvo obrane ima, naime, regionalna zapovjedništva za razne krajeve svijeta, ali ne i za američke snage u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Novo zapovjedništvo trebalo bi koordinirati operacije, kao što su zračne patrole nad gradovima ili zaštita obale koju provodi ratna mornarica.

XS
SM
MD
LG