Linkovi

Nema predaha u ratu protiv terorizma (27/1/02) - 2002-01-27


Događaji od 11. rujna izmijenili su način na koji svijet doživljava terorizam i na koji na njega odgovara. Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “Civilizirani svijet … shvaća da će se, ukoliko terorizam prolazi nekažnjen, na meti napada naći možda i njegovi gradovi i građani.”

Nakon napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, veći dio svijeta iskazao je podršku za kampanju protiv terorizma. Mnoge zemlje, uključujući i mnoge islamske zemlje, shvaćaju da su Osama bin Laden i njegova mreža al-Qaida, koja je odgovorna za ove terorističke napade, hladnokrvni ubojice koji nisu vjerni islamu.

U Afganistanu, teroristička mreža al-Qaida i njihovi talibanski zaštitnici poraženi su. No, to je bila tek prva bitka. Unatoč početnim uspjesima, niti jedna zemlja ne može si priuštiti da terorizam ne uzima ozbiljno. Prema riječima zamjenika američkog predstavnika pri Ujedinjenim narodima, veleposlanika Jamesa Cunninghama, “Moramo jasno znati kakva je prijetnja pred nama i kako na nju odgovoriti. Ostvarenje ove pobjede tražit će vremena. Nakon 11. rujna, neadekvatni programi i infrastrukture za borbu protiv terorizma ne mogu se više tolerirati.”

Na svakoj je zemlji, koja to čini, da prestane štititi ili pomagati terorističke organizacije. U Rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iz 1973 kaže da je svaka zemlja obavezna osigurati da oni koji sudjeluju u financiranju, planiranju ili izvršenju terorističkih napada budu izvedeni pred lice pravde. Zemlje također moraju uskratiti utočište svima koji financiraju ili vrše terorističke napade, te moraju zabraniti davanje političke, vojne i financijske podrške pojedincima i organizacijama koje se sumnjiči za terorističke aktivnosti.

Neke zemlje trebaju materijal i tehničku pomoć da bi unaprijedile svoje kapacitete za borbu protiv terorizma. Sjedinjene Države spremne su osigurati svoje snage zemljama koje se bore protiv terorizma na vlastitom tlu. “Ukoliko nam se neka zemlja obrati za pomoć,” rekao je predsjednik Bush, “dobit će je.”

Sjedinjene Države držat će svaku zemlju koja promiče ili štiti teroriste odgovornom za njihove aktivnosti. Kako je rekao predsjednik Bush, “Sjedinjene će Države svaku zemlju koja i dalje štiti ili podržava teroriste smatrati neprijateljskim režimom. Svaka zemlja u svakoj regiji sada mora odlučiti je li uz nas ili je uz teroriste.”

XS
SM
MD
LG