Linkovi

Tomčić: HSS nezadovoljan odlučivanjem unutar vladajuće koalicije (26/1/01) - 2002-01-26


Hrvatska seljačka stranka danas održava godišnju skupštinu. Predsjednik stranke i Sabora Zlatko Tomčić uoči skupštine je izjavio da HSS nije zadovoljan odlučivanjem unutar vladajuće koalicije.

"Političke podjele unutar vladajuće koalicije koče započete reforme," izjavio je sinoć Zlatko Tomčić. Uoči godišnje skupštine HSS-a, Tomčić je kazao da je interes njegove stranke stabilizacija odnosa unutar vladajuće koalicije. Nezadovoljan podjelama na "nestabilnoj i polariziranoj političkoj sceni" dodao je da HSS želi opstanak koalicije, ali neće biti zadovoljan ako ne dođe do promjena u odnosima među koalicijskim partnerima.

"HSS se ne miri sa takvim podjelama, mi smo premala zemlja, zemlja u prelošim gospodarskim i socijalnim odnosima da bi mogli dozvoliti luksuz da kroz ovako stvorene političke podjele, zapravo kočimo sve pozitivne procese i gospodarskih i socijalnih reformi, ali i približavanja međunarodnoj zajednici u integracijskim procesima," rekao je Tomčić novinarima nakon sastanka stranačkog predsjedništva.

Dodao je i da HSS nije zadovoljan donošenjem odluka unutar koalicije, te da će o o tome razgovarati s partnerima i predložiti im nekoliko konkretnih prijedloga. O pojedinostima je odbio govoriti.

Problem donošenja političkih odluka u koaliciji potegao je Dražen Budiša u okviru predizborne kampanje za predsjednika HSLS-a, najvažnijeg od četiri koalicijska partnera premijera Ivice Račana.

Iduće subote održat će se izborna konvencija HSLS-a, na kojoj Dražen Budiša očekuje povratak na čelo stranke. Vraća se sedam mjeseci nakon što se, zbog neslaganja s Vladinom odlukom o izručenju generala haaškom Tribunalu, neopozivom ostavkom oprostio od politike. Budiša je najavio da želi ući u Vladu iz koje bi, prema njegovoj želji, zbog lojalnosti premijeru trebao otići vicepremijer HSLS-ovac Goran Granić, a svi ministri HSLS-a mandate bi trebali staviti na raspolaganje. Politički analitičari procjenjuju da će Budišin povratak dodatno destabilizirati vladajuću koaliciju, a ne isključuju ni mogućnost prijevremenih izbora.

XS
SM
MD
LG